Abant Platformu‘nda Konuşan Aktar, Sözlerine Kürtçe Başladı

Yeni Anayasanın tartışıldığı Abant Platformu’nda ilginç diyaloglar yaşanıyor. Toplantıda söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, konuşmasına, Türkçe hayırlı sabahlar anlamına gelen Kürtçe ‘Sıbe we bı xer be’ ve günaydın karşılığı olan ‘rojbaş’ ifadeleri ile başladı. Bu ifadeler, salonda gülüşmelere neden oldu.

Yeni Anayasanın tartışıldığı Abant Platformu’nda ilginç diyaloglar yaşanıyor. Toplantıda söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, konuşmasına, Türkçe hayırlı sabahlar anlamına gelen Kürtçe ‘Sıbe we bı xer be’ ve günaydın karşılığı olan ‘rojbaş’ ifadeleri ile başladı. Bu ifadeler, salonda gülüşmelere neden oldu.

Abant Platformu tarafından Bolu Abant’ta gerçekleştirilen “Yeni Dönemde Yeni Anayasa: Temel İlkeler, Yöntem ve Sürçler” başlıklı toplantısına konuşmacı olarak katılan Diyarbakır Barosu Başkanı Aktar, kendisine söz verilince Kürtçe teşekkür anlamına gelen ‘Spas dıkım” ifadesini kullandı. Aktar, ardından da ‘Hayırlı sabahlar’ ifadesinin karşılığı olan Kürtçe ‘Sıbe we bı xer be’ ile günaydının karşılığı olan ‘rojbaş’ ifadeleri ile başladı. Aktar, ardından, konuşmasını Kürtçe olarak sürdürdü. Bu ifadeler, salonda gülüşmelere neden oldu.

Araya giren Abant Platformu üyesi ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Altan Tan, “Ali Rıza Septioğlu’nun dediği gibi diyeyim, kötü bir şey demedi.” esprisini yaptı. Bu diyaloglar katılımcıları uzun süre güldürdü.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Türkiye’de sistemin yasakçı özelliğine vurgu yaptı. “Bu rejimin dilimizi yasaklaması sadece bize yapılan bir haksızlık değil, bu haksızlık toplumun bütününe yapılmıştır.” diyen Aktar, “Böyle bir heyete olmaktan mutluyum. Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Toplum da bunu istiyor. Partilerin, seçime giderken yeni anayasa hakkındaki görüşlerini de aktarmalarını bekliyoruz. Yeni anayasa çalışmalarında Güney Afrika modelini izlemek faydalı olacak. Güney Afrika, 11 dilde radyo ve televizyonlara yayın hakkı vermiş. Bunu yapmak kolay olmamış, sancılı bir süreç geçmiş. Bugün de sanırım 15 yıldır yürürlükte olan bir anayasaları var. Türkiye’de yeni bir anayasa çalışması yaparken, Kürt meselesi gibi önemli meseleyi çözmeye çalışırken, toplumun geçmişle yüzleşmesini sağlamadan bunun gerçekleşmeyeceğini sanıyorum. Haklar meselesinde terazinin kefesi meselesi gibi algılanıyor. Sanki Kürtlere temel haklar sağlanınca, diğerlerinin haklarının azalacağı gibi bir algı oluşuyor. Yeni anayasa yaparken, geçmişle yüzleşilmesi gerekiyor, bu yüzleşme gerçekleşmeden yeni anayasa istenilen şekilde olmaz.” ifadelerini kullandı.

Aktar, Kürtlerin önemli bir kısmının anadili eğitim koşunda ortak fikir ve talebi olduğunu ileri sürdü. Aktar, şöyle konuştu: “Bazı ülkeler eğitim diline hiç yer vermemiş. Resmi dil dışında eğitim hakkı tanıyan ülkeler de var. Çok sayıda ülke var. Türkiye’deki uygulama üniversitede başladı, tersine başladı. Bunun doğrusu ilköğretimden başlaması gerekiyor. Yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmasında hemfikir var. Vatandaşlık önemli bir haktır. Dinsel, ırksal, etnik ayrım gözetilemez. Hiç kimse kendi isteği dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılamaz. Bu öneriler olabilecek öneriler. Türk ifadesinin etnik kimliği ifade etmediği dile getirildi.”