Fildişi’Nde Gbagbo Yeniden Güç Kazanıyor

Birleşmiş Milletler Barış Gücü Şefi Alain Le Roy, Fildişi Sahilleri’nde Laurent Gbogbo yanlısı askerlerin yeniden güç kazanmaya başladığını ve Abidjan’ın önemli semtleri Plato ve Cocody’yi ele geçirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü Şefi Alain Le Roy, Fildişi Sahilleri’nde Laurent Gbogbo yanlısı askerlerin yeniden güç kazanmaya başladığını ve Abidjan’ın önemli semtleri Plato ve Cocody’yi ele geçirdiğini söyledi. Le Roy, BM Güvenli Konseyi brifinginden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Fildişi’nde çatışmaların devam ettiğini; fakat olayların çıkmaza girdiğini belirtti. Le Roy, Alassane Outtara’nın siyasi durumunu güçlendirmek için açıkladığı ateşkesten istifade eden Gbagbo yanlısı askerlerin yeniden güç kazandığını anladıklarını dile getirdi. Barış Gücü Şefi, “Ateşkes sürecinde Gbagbo yanlısı askerlerin bu sabah dahil,Plato ve Cocody semtlerine ağır silahlar taşıdığını gördük.” dedi.

    Gbagbo’nun hala ağır silahlar bulundurduğu iddiasına, Gbagbo’nun Paris’teki danışmanından yalanlama geldi. Danışman Toussaint Alain, Paris’in Gbagbo’dan kurtulmak için bahaneler ürettiğini savundu.

    Öte yandan, BM Barış Gücü Şefi Le Roy, barış gücü askerlerinin ülkede mahsur kalan diplomat ve gazetecileri tahliye ettiğini ifade etti. ABD, Hindistan, Çin ve Güney Afrika dahil 23 elçilikten kurtarılma talebi geldiğini, BM barış gücünün günlerdir tahliye operasyonu gerçekleştirdiğini sözlerine ilave etti.