Saü‘de Hurda Egzozdan Altın Değerinde Katalizör Geliştirildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kimya Bölümü öğretim üyeleri hurda egzozdan altın değerinde bir katalizör geliştirmeyi başardılar.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zengin, Doç. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Doç. Dr. Mustafa Arslan, Arş. Gör. Hayriye Genç ve yüksek lisans öğrencisi Tuna Demirci yürüttükleri çalışmalar sonucunda araçların egzozlarında bulunan ve ticari ömrünü tamamlamış katalitik konvertörleri katalizör olarak kullanmayı başardılar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Mustafa Zengin ürettikleri katalizörün altın kadar değerli olduğuna dikkat çekerek, "Arabaların hurda hale gelmiş egzozlarındaki katalitik konvertörü aldık, temizledik. Şu anda dünyada yaygın olarak kullanılan gramı 510 lira olan paladyum-karbon katalizörüne eşdeğer bir katalizör elde ettik. Egzozla çöpe atılan katalizörü aldık, böylesine değerli bir katalizöre çevirdik. Hepsinden önemlisi geliştirdiğimiz katalizör muadili olan paladyum-karbon katalizöründen daha

kullanışlı ve daha güvenli olmasıdır" dedi.

Geliştirdikleri yöntemin kolay, ucuz aynı zamanda çevre dostu olduğunu vurgulayan Zengin "Bu sayede atık konvertörler ekonomiye kazandırılacak, ülkemizin ekonomisi kazanacak" diye konuştu.

Zengin, geliştirdikleri katalizör ile, hurdaya çıkan konvertörlerin artık hidrojenasyon endüstrisinde önemli bir girdi olarak kullanılacağına dikkat çekerek, "Elde ettiğimiz katalizör sıvı yağlardan katı yağ elde etmek için de kullanılabilir" dedi. Zengin, çalışmalarının dünyanın saygın kimya dergilerinden ‘Tetrahedron Letters‘ da yayınlandığını da sözlerine ekledi.

Hava kirliliğinin en önemli etkenlerinden biri olan egzoz gazlarının zararlarını azaltmak için araçlarda katalitik konvertör kullanılıyor. Ticari ömrünü tamamlayan konvertörler hurda olarak çöpe atılıyor. Geliştirilen yöntemle hurda katalitik konvertör, bazı işlemlerden geçirildikten sonra saf katalizör olarak kullanıldı. Halihazırda hidrojenasyon endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça pahalı olan paladyum-karbon katalizörü ile aynı sonuca ulaşıldı.

Kaynak: İHA