Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen'den yeni bir yazı dizisi

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, içerisinde bulunduğumuz seçim sürecinde seçmen profilini tanımlayan yazılarına aralıksız olarak devam edecek.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen'in yeni köşe yazısı yayında. Partilerin Seçim Tabanı adlı yazı dizisinde Şen, bu sefer Siyasi Alan Belirlemesi adlı konuya değindi.

İşte Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen yeni yazısı

Ülkemizde çok partili demokratik hayata geçeli beri kurulmuş veya kurulacak olan siyasi partilerin alabilecekleri oy miktarlarını, daha doğrusu hitap ettikleri hedef kitleye dayalı olarak ulaşabilecekleri oy oranlarını doğru şekilde ortaya koyabilmek için ülkemizdeki siyasi atmosferi /yapıyı/ yelpazeyi/ dağılım çok iyi tahlil etmemiz gerekmektedir.

Bunu yapabilmemiz için, öncelikle ülkemizde mevcut siyasi partilerin alanını açıklıkla ortaya koymak durumundayız.

Geçmişten bugüne yapılan milletvekili genel seçimlerini dikkatli bir gözle incelediğimizde karşımıza çıkan ilk gerçek, ülkemiz siyasi arenasında boy gösteren partilerin esas olarak iki ana grup altında toplanmış olduklarıdır.

Bu iki ana grubun ilkini Cumhuriyet Halk Partisi, ikincisini ise Rahmetli Menderes’in Demokrat Partisi temsil etmektedir.

Biraz dikkat edildiğinde görülebile¬cek bir başka gerçek ise, çok partili siyasi hayata geçeli beri halkın oy verme tercihini belirleyen en önemli ve öncelikli faktör CHP’nin siyasi varlığıdır.

Daha açık bir ifadeyle, halk siyasi tercihini ya CHP’den yana ya da CHP’nin karşısında yer alan partilerden yana kullanmakta son derece kararlıdır.

Anlaşılacağı gibi CHP’ye oy vermemekte kararlı olan seçmenin asıl tercihi, sevdiği bir partiden çok daha öncelikle, CHP’nin karşısında olabilecek ve ona karşı durabilecek bir partidir.

Konuyu biraz daha açacak olursak görürüz ki; esasen CHP’ye oy vermeme kararında olan halk çoğunluğunun, fanatik seçmen dışında kalanların, öncelikli olarak düşündükleri ve mutlaka tercih ettikleri bir siyasi parti yok gibidir.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

PROF. DR. SEYİT MEHMET ŞEN'İN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

Beyaz Gazete