Nato Sivil Ölümler İçin Özür Dilemedi

Libya‘da yaşanan son olaylardan ve meydana gelen sivil ölümlerinden sonra bu sabah Napoli ve Brüksel‘de eşzamanlı basın toplantısı gerçekleştiren NATO yetkilileri yaşananlara ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladılar.

BM Kararı ile belirlenen görevlerinin sivilleri korumak olduğunu ifade eden NATO Birleşik Koruyucu operasyonu Komutan Yardımcısı Amiral Russell Harding kendinden önce herhangi bir komutan tarafından özür dilendiğinden haberdar olmadığını ve kendisinin de özür dileyecek bir durum oluştuğunu düşünmediğini belirtti. Gazetecilerin soruları üzerine Harding şunları söyledi:

"Biz sivilleri hedef alan tankları vuruyoruz ki şimdiye kadar defalarca sivillere en büyük tehdidin tanklardan geldiğine şahit olduk. Brega yolu üzerindeki durum son derece akışkan bir durumdu. Yol boyunca her iki taraftan kuvvetler gidip geliyordu. Tankların sivilleri tehdit ettiğini gördüğümüzde harekete geçtik. Bizim BM tarafından belirlenen görevimiz açık ve net, yani sivilleri korumak. İsyan güçleriyle daha ileri iletişim sağlamak veya onları korumak gibi bir vazifemiz mevcut değil. Bölgeye kara

güçleri sokmak gibi de bir niyetimiz yok çünkü bu sizin tahmin edebileceğiniz gibi istila algısına yol açar ve gerek BM gerek NATO kararları çerçevesinde herhangi bir ‘istila‘ durumu ortaya çıkmasına müsaade etmeyiz."

Brüksel‘de bulunan NATO sözcüsü Oana Lungescu ise Libya‘daki durumun ne askeri açıdan, ne siyasi açıdan bir ‘çıkmaz‘ olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

Kaynak: İHA