Aksu’Da Dolu Felaketinin Faturası Yaklaşık 49 Milyon Lira

Antalya’nın Aksu ilçesinde geçen cumartesi günü etkili olan dolu ve sel felaketinin zararları netleşmeye başladı.

Antalya’nın Aksu ilçesinde geçen cumartesi günü etkili olan dolu ve sel felaketinin zararları netleşmeye başladı. Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve Aksu Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından başlatılan zarar tespit çalışmaları tamamladı. Elde edilen ilk sonuçlara göre bölgede, yaklaşık 49 milyon liralık zarar oluştu. Toplam 8 bin 460 dekar alan afetten etkilenirken 845 çiftçinin de zarar gördüğü tespit edildi. Aksu Tarım İlçe Müdürü Cevdet Metin, zarar tespit çalışmalarını tamamladıklarını, hazırladıkları raporu silsile yoluyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na ulaştıracaklarını bildirdi. Metin, “Çalışmalarımızı tamamladık. Şu anda hesaplamaları yapıyoruz. Yaklaşık 49 milyon lira civarında zarar söz konusu.” dedi.

Zarar tespit çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Cevdet Metin, iki gün süren incelemelerde 26 kişinin görev aldığını kaydetti. Zarar gören 8 bin 460 dekarlık alanın 3 bin 800’ünü seraların oluşturduğu bilgisini veren Metin, "Açık alandaki narenciye, kaysı, zeytin, buğday, lahana karpuz, kavun bahçeleri büyük zarar gördü. Örtü altında ağırlıklı domates yetişiyordu. Seraların doludan etkilenmesi nedeniyle ürünlerin büyük bölümü telef oldu." açıklamasında bulundu.

Yasalar çerçevesinde gereken çalışmayı yaptıklarını dile getiren Metin, şöyle devam etti: "Sigortası olan üreticiler zararlarını telafi edecek. Sigortası olmayan çiftçilere yapabileceğimiz bir şey yok. Ancak 2090 sayılı kanun kapsamında yaptığımız çalışmaları Bakanlığa sunacağız.” İlçe Müdürü Metin, hasar tespit çalışmaları sırasında zarar gören çiftçilerin yüzde 20’nin sigorta yaptırdığını tespit ettiklerini belirterek, “Bu bölgede tek ve çift ekim var. Tek ekimler hasada yeni başlıyordu. Ürünlerin yüzde 80’ini henüz toplanmamıştı. Çift ekimler fide dönemindeydi. Çiftçi, tarım sigortasına ilgi gösteriyor, ancak bölgedeki 2B sorunu sigorta yaptırmaya engel oluyor." bilgilerini verdi.

"UZUN VADELİ KREDİLERLE YARALAR SARILABİLİR"

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu ise, uzun vadeli faizsiz kredilerle yaraların sarılabileceğini söyledi. Zarar gören çiftçilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesini isteyen Ordu, "Zarar gören seraların biran önce eski durumuna getirilmesi, tadilat ve tamiratın yapılabilmesi için uzun vadeli kredilere ihtiyaç var. Çiftçinin talebi de bu yönde. Ayrıca ortaklık yapanlar açıkta kaldı. Bunlara da sosyal yardım yapılabilir." diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’ndan çiftçiyi rahatlatacak bir sonuç çıkmasını beklediklerini ifade eden Ordu, şöyle devam etti: "Sel ve dolunun vurduğu Yurtpınar, önemli bir yer. Burada ağırlıklı ihracata yönelik ürünler yetişiyor. Dolayısıyla burasının biran önce ayağa kaldırılması gerekir." Halil Ordu, bölgede mülkiyet sorunu olduğu için çiftçinin sigorta yaptıramadığını, Maliye Bakanlığı’nın bu yönde bir adım atması gerektiğini vurguladı.