Uluslararası Sivil Savunma Arama Kurtarma Tatbikatı Tamamlandı

KKTC‘nin yanı sıra 12 ülkeden arama kurtarma ekiplerinin katıldığı 2‘inci Sivil Savunma Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Tatbikat ve Semineri tamamlandı.

Lefkoşa Araç Kayıt Dairesi ile Gelir ve Vergi Dairesi arasındaki boş arazide gerçekleştirilen arama kurtarma tatbikatında, Lefkoşa‘da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki bir deprem sonrası geliştirilen arama kurtarma senaryosu tatbik edildi.

Tatbikatı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 1‘nci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2‘nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye‘nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, 28‘inci Tümen Komutanı Tümgeneral Berkay Turgut, 39‘uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İzzet Çetinöz, Güvenlik Kuvvetleri

Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, bazı bakanlar ve milletvekilleri de izledi.

Doğal afetlere karşı müşterek mücadele kabiliyetinin geliştirilmesi, doğal afetlerde ortaya çıkabilecek sorunlar ve çözüm önerilerinin tespiti ve bu amaçla karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen tatbikatla, 25 Nisan‘da Golden Tulip Otel‘de başlayan 2‘inci Sivil Savunma Uluslararası Üniversiteler Arama - Kurtarma Tatbikat Semineri de tamamlanmış oldu.

EROĞLU TATBİKATIN ULUSLARARASI NİTELİĞİNDEN MEMNUN

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tatbikatın icrasından sonra yaptığı konuşmada, tatbikatın başarı ile tamamlanmasından dolayı Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığını kutladı.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı‘nın farklı ülkelerden üniversiteleri KKTC‘de toplamasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Eroğlu, farklı ülkelerden pek çok üniversite öğrencisinin katılımının Kıbrıs Türk halkını onurlandırdığını ifade etti.

Doğal afet sonrası Sivil Savunma Teşkilatı‘nın görevinin çok önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, sivil savunmanın barış ortamında da çok fazla görevi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC dışından katılan öğrencilere de seslenerek, KKTC‘de edindikleri güzel tecrübeleri ileride hatırlayacaklarından ve tecrübelerini ülkelerinde en iyi şekilde aktaracaklarından emin olduğunu kaydetti.

ORTAK DEKLARASYON

Organizasyonunun sonunda Sivil Savunma Teşkilatı Sosyal Tesisleri‘nde "2‘inci Sivil Savunma Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Seminer Tatbikatı 2011"e katılan üniversitelerin akademisyen ve öğrencilerinin onayladığı ortak deklarasyon imzalandı.

Deklarasyona göre, tatbikat-seminere katılan üniversiteler tarafından "Sivil Savunma Uluslara arası Üniversiteler Arama Kurtarma Seminer Tatbikatı 2011" ile başlayan çalışmaların bundan böyle aralıksız devam ettirileceği vurgulandı.

Kaynak: İHA