Erzurum’Da “Beş Adımda Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi” Paneli Düzenlendi

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında hazırlanan, Bulgaristan Bölgesel Müfettişlik Kurumu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülmekte olan "Beş Adımda Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi" projesi kapsamında, Erzurum Lisesi Kültür Sitesi‘nde "Eğitimde Şiddet Sorununa Çözüm Yaklaşımları" konulu panel düzenlendi.

Vali Yardımcısı Mehmet Gök, panelin açılışında yaptığı konuşmada, şiddetin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bireysel ve toplumsal bir sorun haline geldiğini belirterek, toplumda şiddet içeren olayların artması, bu olayların okul çağında çocuk ve gençleri de içine alacak şekilde yaygınlaşmasının akademisyenlerin bu konular üzerine yoğunlaşmasına neden olduğunu söyledi.

Basında sıkça kadına ve çocuklara yapılan şiddetlerin yer aldığına dikkati çeken Gök, “Çarpıcı boyuttaki şiddet haberlerini oluşturan çocukların yaşı giderek düşerken, şiddet artık çocukların da kendilerine bizzat yönelmeye başladı. Çocuklarımızı, bilgisayardan, televizyondan ve Oyunlardan alamaz olduk. Çocuklarımızın hayallerini en masum ifadeyle ‘hayali yaratıklar‘ süsler oldu. Cezayı sade mapus olarak algılamak doğru değildir. Artık günümüzde de bu tür kararlar yaygınlaşmaya başladı. Allah bile davranışlar için ödül ve ceza yöntemini kullanıyor. İnsanları cennet ve cehennem cezasıyla yani ödül-ceza sistemiyle terbiye ediyor. Çünkü insanoğlu, sadece iç güdüleriyle hareket etmeye mahkum bir fare ya da basit bir etki-tepki ile işleyen bir düzenek değildir. Aile içi şiddetin en temel nedeni mahrem çatısı altında yaşanan davranışların yıllarca aile içi mesele kabul edilmesi, dışarıdan müdahaleye kapalı tutulması ve dolayısıyla önemli bir cezai müeyyide uğratılamaması, eşlerin de bu gerçeği yıllar öncesinde içselleştirerek, davranışlarına mal etmeleridir. " diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kırpınar da şiddetin önlenmesinde sevginin çok önemli olduğun belirterek, "Şiddeti sadece okulla önleyemeyiz. Şiddeti önlemek için olaya genel bakmak gerekiyor. Okul, aile çevre hepsi gözönünde bulundurulmalıdır" dedi.

Panele Bulgaristan‘dan katılan Burgaz Okul Psikologları Derneği üyesi uzman psikolog Nelly Tetımova ise dernek olarak bir anket çalışması yaptıklarını belirterek, ankette çocuğun eğitiminde ve şiddetin önlenmesinde aile faktörünün önemli olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Çocukların sorunlarını arkadaşlarıyla paylaştığını ifade eden Tetımova,

"Çocuklarımız sorunlarını genel olarak arkadaşlarıyla paylaşıyor. Annesi ile paylaşan çok az bir grup var. Anket yaptığımızda gruptaki çocukların sorunlarını babası ile paylaşmadığını tespit ettik. Bu da babanın sevgisinin az olduğunu gösteriyor" dedi.

Kaynak: İHA