Almanya‘ya İkinci Türk Bakan Geliyor

Almanya‘nın Baden Württemberg eyaletinde kurulacak yeni hükümet, ülkede bir ilk olarak uygulamaya sokacağı Uyum Bakanlığı‘na Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) Türk kökenli bir kadın getirecek.

Almanya‘nın Baden Württemberg eyaletinde kurulacak yeni hükümet, ülkede bir ilk olarak uygulamaya sokacağı Uyum Bakanlığı‘na Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) Türk kökenli bir kadın getirecek. Niels Schmied‘in gölge kabinesinde yer alan ve bakan olmasına kesin gözüyle bakılan Macit Karaahmetoğlu ise kadın kotasına takıldığından dolayı parti içinde bir görev alacak.

Baden – Württemberg (BW) eyaleti parlamento seçimlerinin ardından koalisyon görüşmelerini de tamamlayan Yeşiller ile ve Sosyal Demokrat Parti Uyum Bakanı‘nın kim olacağı yönündeki soruyu henüz netleştirmedi. Bununla birlikte Baden – Württemberg eyaletinde bu zamana kadar Adalet Bakanlığına bağlı olarak yürütülen uyum işlerinin müstakil bir bakanlığa dönüştürüleceği, bakanın ise Türk ve kadın olacağı öğrenildi. SPD‘nin Baden-Württemberg merkezine yakın çevrelerin verdiği bilgiye göre bu göreve getirilmesine kesin gözüyle bakılan hukukçu Macit Karaahmetoğlu ise kadın kotasına takılarak bakan olma şansını yitirdi. Buna göre Uyum Bakanı adayı olarak bilinen Karaahmetoğlu‘nun yerine parti dışından Türk kökenli bir kadının getirileceği öğrenildi.

Karaahmetoğlu ise avukatlık mesleğine devam ettiği için hükümette görev almaktan ziyade parti içinde etkin bir görevde yer alacak. Karaahmetoğlu, bu makama kendisinin hazır olduğunu, böyle bir görev verildiği takdirde layıkıyla yapacağını, ancak kadın kotasından dolayı bu görevi yerine getiremeyebileceğini dile getirdi. "Seçim çalışmalarında ‘SPD ve Biz‘ olarak adaylarımız ile birlikte toplantılar organize ederek kamuoyunda uyum konusunu çok işledik." diyen Karaahmetoğlu, bu işin SPD ile hayata geçirileceğini, 57 yıllık CDU-FDP koalisyon hükümeti döneminde sürekli sekteye uğratılan ve oy malzemesi olarak kullanılan göçmenlerin sorunlarını artık en yüksek perdeden dile getirerek çözümlenmesi için çalışacaklarını belirtti. Macit Karaahmetoğlu SPD bünyesinde, SPD ve Biz‘i kurarak seçim döneminde SPD‘nin Türk kökenli seçmenlerden oy alması konusunda etkin bir rol oynamıştı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Aygül Özkan, Aşağı Saksonya eyaleti Sosyal İşler Bakanlığı görevine getirilerek, Almanya‘da bir bakanlık görevine getirilen ilk Türk kökenli politikacı olmuştu.