'YSG çok büyük ihtimalle iptal olacak'

Eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, YGS'de yaşananların KPSS'de yaşananlardan daha vahim olduğunu savunarak, "Her kesimin güven duyduğu bir kurum son 8 ayda, Ali Demir'in göreve gelmesiyle bu hale geldi" dedi. Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü de, YGS'nin çok büyük ihtimalle iptal olacağını söyledi.

YGS‘de şifreli kopya iddiası (Son Detaylar)

NTV ekranlarında yayınlanan Mirgün Cabas ile Her Şey programında YGS ve ALES skandalı üzerine tartışıldı. Programa konuk olan Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü ile programa telefonla bağlanan Eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, ÖSYM'yi eleştirdi.

YSG'nin çok büyük ihtimalle iptal olacağını söyleyen Güçlü, "Çünkü savcılık açıklamasında 'sürpriz gelişmeler olacak' dedi. Herhalde sürpriz gelişme her şey yolunda şeklinde bir açıklama olmayacaktır. Hangi karar alınırsa alınsın, ister sınav sonuçları açıklansın, ister iptal olsun iki tarafıda memnun etmeyecektir. Türkiye'de bu kaos devam edecek ve şüpheler hep olacak"

"ÖSYM Başkanı orada ne kadar oturmaya devam etsede, hep eleştirilerin odağında olacak" diyen Güçlü, "Çünkü burada çok önemli hatalar yapıldı. ÖSYM başkanını birileri yanılttı. ÖSYM başkanı da sayın başbakanı, sayın cumhurbaşkanını, daha pek çok kişiyi yanılttı" dedi.

Sınav takviminin daraldığına işaret eden Güçlü, "ÖSYM'in önünde yapacağı pek çok sınav varken bunu çözemedi. Şu ana kadar sınav sonuçlarının çoktan açıklanması gerekirdi ve ikinci basamak sınav içinde başvurular olması gerekirdi. Daha sonuçlar açıklanamadı. Onun daha külü kurumadan bu sefer ALES skandalı patladı. Bütün bunlar üst üste geldiği zaman da şu anda en güvenilir kurum olan ÖSYM en güvensiz kurumu haline geldi" ifadelerini kullandı.

"YGS'DE YAŞANANLAR KPSS'DE YAŞANANLARDAN DAHA VAHİM"

Eşme ise, "İki olayı karşılaştıralım; birincisi KPSS'de yaşanan olaylar, ikincisi YGS'de yaşanan olaylar. KPSS'de bir kopya skandalı gündeme geldi henüz daha yargı süreci bitmeden. İşin başında üst düzey yetkililer geçici olarak görevlerinden uzaklaştırıldılar. Hemen arkasından da dönemin başkanı sayın Yarımağan istifa etti. Bu süreç hala devam ediyor. KPSS'de 350 kişinin tam puan aldığı şeklinde bir bilgi vardı ama bunlar nasıl yayıldı aydınlığa çıkmadı. YGS'de yaşananlar KPSS ile mukayese edildiğinde çok daha vahim durumda" değerlendirmesinde bulundu.

"ALİ DEMİR'İN GELMESİYLE ÖSYM BU HALE GELDİ"

Olay'ın sadece şifre olmadığını ifade eden Eşme, "Şifreyi konuşurken diğer aksaklıkları gölgede bırakıyoruz" dedi. Diğer kusurları da anlatan Eşme, "Bu kadar açık kusurları var bu sınavın. Buna rağmen halen soğruşturma devam ediyor. Ama soruşturma sırasında bütün bu olup bitenlerden sorumlu kişiler görevinin başında . Böyle bir süreçten de nasıl pozitif sonuç çıkar, burada herkesin kaygısı var. Yargı süreci sonucunda evet şifre var ama bu sızdırılmamış şeklinde bir görüş bildirilirse kaç kişi ikna olur buna? Çok büyük bir kesimin ikna olacağını sanmıyorum. ÖSYM neydi ne hale geldi son 8 ayda oldu bu. Her kesimin güven duyduğu bir kurum sayın Ali Demir'in göreve gelmesiyle bu hale geldi" şeklinde konuştu.

"SORUN DİJİTAL KİTAP BASIMINDAN ÇIKIYOR"

ALES'in de başlı başına büyük bir skandal olduğunu söyleyen Eşme, "Bu sınava giripte mağdur olanları dinledim, büyük bir üzüntü duyuyorum. Bütün bunların köküne baktığımızda, kadro çok yeni, ÖSYM'nin üst yönetimi olduğu gibi değişti. Aday sayısına göre kitapçık üretiliyor. Bu kitapçıklar eskisi gibi değil dijital şekilde basılıyor. Dijital bir yöntemle bu kadar çok kitap basılınca hata olacağını, biraz bilgisayar anlayan herkes bilir, çok risklidir. Bütün sorunda buradan çıkıyor. Neden böyle bir yola girilmiştir? 10 kitapçık bir salonda sınav güvenliği için yeterlidir. Durum buyken neden 1 milyon 700 bin kitapçık basılmıştır? Bütün bu olumsuzluklar sonuçta 1 milyon 700 bin adayı ve ALES'e giren gençlerimizi mağdur etmiştir" diye konuştu.

Eşme, "Şu anda yapılacak iki iş var; birincisi hem YGS'nin hem de ALES'in iptal edilmesi. İkincisi, ÖSYM'nin bu işten anlayan, uzman, herkesin güven duyacağı bir ekibe teslim edilmesi" önerisinde bulundu
.

BEYAZ GAZETE