Mazlumder: Başörtüsü Konusundaki Yasakçı Zihniyet Direnmeye Devam Ediyor

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, başörtüsü konusundaki yasakçı zihniyetin hala direnmeye devam ettiğini söyledi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, başörtüsü konusundaki yasakçı zihniyetin hala direnmeye devam ettiğini söyledi. Taş, Adana’da polis haftası sebebiyle düzenlenen şiir yarışmasında ödül alan lise 2. sınıf öğrencisi Şaziye Nur Erdoğan’ın Adana Atatürk parkında yapılan törende şiiri 1. olduğu halde başörtülü olduğu için ödülünü almak üzere kürsüye çıkarılmamasına tepki gösterdi. Adana İl Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez’in yarışmada birinci olan öğrencinin başörtülü olduğunun bildirilmesi üzerine ilgili öğrencinin ödül için sahneye çıkarılmaması ve şiirinin okutulmaması talimatını vererek bir ayrımcılığa imza attığını öne süren Taş, "Polis Haftası sebebiyle düzenlenen yarışmada birinci olan öğrenciyi düzenlenen törende sahneye çıkarıp ödülünü vermeyen ve ilgili öğrenciyi rencide eden talimatı veren Adana Emniyet Kesmez, birinci olan öğrenciyi makamına kabul ederek ödülünü vereceğini söyleyerek yaptığı hukuksuzluk ve ayrımcılığı bir daha ortaya koymuş oldu." diye konuştu.

Trakya ve Marmara Üniversitesi‘nde de yasakçı zihniyetin devam ettiğine değinen Taş, 19 Nisan‘da başlayan ve okul panolarında asılan talimatla öğrencilere duyuru yapıldığını hatırlattı. Taş, "Bu emre göre, fakülte, yüksekokul, enstitü, rektörlüğe bağlı tüm birimler, dershane, laboratuarlar, poliklinik, klinik, ameliyathane ve diğer hizmet bölgeleri ile törenlerde başörtü takmanın yasak olduğu, yasağa uymayan öğrenciler hakkında olmayan yasaya muhalefetten soruşturma açılacağı bildirildi. Yüksek Öğretim Kurumu’nu (YÖK) göreve davet ediyor, mağdur öğrencilerin haklı davalarında yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. 28 şubat döneminde hukuk tanımaz uygulamalarla okullarından atılan, YÖK’ün çıkardığı aftan yararlanarak okullarına geri dönmek isteyen öğrencilere bir engelde Marmara Üniversitesi’nden geldi. Aynı dönemde Marmara Üniversitesi Ortadoğu araştırmaları Enstitüsü Sosyoloji Antropoloji bölümünde yüksek lisans yapan Gülsüm Alpay aftan yararlanarak okula kaydını yaptırıp harcını yatırdığı halde başörtülü fotoğraf verdiği için öğrenci kimliği alamadı. Bu uygulamaların artık bitmesi gerekiyor." diye konuştu