Ak Parti‘nin Diyarbakır Vekillerinden ‘Anadil’ Ve ‘Kürt Kimliği’ Açılımı

AK Parti‘nin Diyarbakır milletvekilleri, seçimlerden sonra yapılacak yeni anayasada Kürt kimliği ve anadil konusunun karşılığının olması gerektiğini dile getirdi.

AK Parti‘nin Diyarbakır milletvekilleri, seçimlerden sonra yapılacak yeni anayasada Kürt kimliği ve anadil konusunun karşılığının olması gerektiğini dile getirdi.

    AK Parti’nin Diyarbakır’daki milletvekili adaylarına destek vermek için şehre gelen mevcut milletvekilleri Kürtçe yazılı pankartlarla karşılandı. Milletvekili Abdurrahman Kurt, anayasada Kürt halkının ifadesini bulması gerektiğini belirtti Milletvekili İhsan Arslan da 20 yıl önce Kürtlerin ana dili ile eğitim görmesi gerektiğini vurguladığını hatırlattı.

    AK Parti Diyarbakır milletvekilleri İhsan Arslan, Abdurrahman Kurt ve Ali İhsan Merdanoğlu, adaylara destek vermek için Diyarbakır’a geldi. Havaalanında coşkulu bir kalabalık, vekilleri sevgi gösterisi ve Kürtçe Hûn bi xêr hatin (Diyarbakır’a hoş geldiniz) yazılı pankartlarla karşıladı.

    12 Haziran’da milletvekilliği seçimlerinde aday gösterilmeyen AK Partili milletvekilleri daha sonra parti binasına geçerek partililere seslendi. Vekiller, aday olmadıkları için kesinlikle partilerine küskün olmadıklarını ve ömürleri yettikçe AK Parti‘ye hizmet edeceklerini söyledi.

“KÜRTLER ANAYASADA İFADESİNİ BULMALI”

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Kürt halkının inkar ve asimilasyonundan çözüm noktasına geldiklerini belirterek, “Anadilde eğitim hakkından Kürtçe isimlerin yasağının kalkmasına ve TRT ŞEŞ’e kadar, yani geçmişte yaşanan inkarın belini kırarak bu atılımları yaptık. Anayasal vatandaşlık kavramı yerini bulmalıdır. Kürtler Türkiye’nin asli unsuruysa anayasada ifadesini bulmalı. Temsilde adalet sağlanmalı, anadilde eğitim hakkı sağlanmalıdır. Hiçbir zaman bu halkın haklarını inkar etmedik, eksiklerin olduğunu söyledik. Sahurumuzu dışarıda yaparak giden insanlarız. Halkımıza ne hizmet yaptığımızı onlar da biliyor, onlardan korkacak halimiz yok, korkanlardan değiliz.” dedi.



“ANADİLİ 20 YIL ÖNCE BEN SÖYLEDİM”

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan ise bölge sorunları ile ilgili olarak 1964’lerden bu yana mücadele yaptığını ifade etti. Arslan, şöyle konuştu: “1964 yılında Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi‘ni bitirdiğim zaman da yine aynı çizgi üzerindeydim. Rahat durmuyordum. Sonra Ankara’ya gittim. O günden bugüne doğru bir çizgi üzerinde hiç zigzag yapmadan, hakla batıl mücadelesinde çabalıyorum. Bunu artık rahatlıkla söyleyebiliyorum. Benim de özgürlük hakkım, yani iyi ve kötünün kavgasında, zalim ve mazlumun kavgasında her zaman mevzide bulundum. Ben bundan 20 yıl önce ‘bu halk anadiliyle eğitim görmeli‘ demiştim. Sözlerim kitaplarda mevcuttur, bu demokratik özerklik dedikleri siyaseten ‘yerinde yönetim‘ anlamına gelen, burada yaşayan halkın kendi kendini yönetme, kendi ile ilgili kararları alma yetkisi hakkının verilmesi gerektiğini yazmışım. Söylediklerim bir iyi analiz edilirse Kürt sorununun çözüm anahtarı ortaya çıkar.”