Chp’Nin Tayland Modeli İzmirlileri Rahatsız Etti

CHP’nin seçim beyannamesinde 8,5 satır yer verdiği, “İzmir’i Tayland gibi sağlık turizminin başkenti yapacağız.” açıklaması İzmirlileri rahatsız etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerdiği model, “Tayland’ın seks turizmi imajı İzmir’e layık görülüyor.” tepkisine yol açtı.

CHP’nin seçim beyannamesinde 8,5 satır yer verdiği, “İzmir’i Tayland gibi sağlık turizminin başkenti yapacağız.” açıklaması İzmirlileri rahatsız etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerdiği model, “Tayland’ın seks turizmi imajı İzmir’e layık görülüyor.” tepkisine yol açtı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Ankara’da yaptığı aday tanıtım toplantısında açıkladığı vaatleri, İzmir’de hayal kırıklığına yol açtı. AK Parti’nin 2,5 sayfa ayırıp 11 başlıkta 33 maddelik vaatte bulunduğu İzmir’i CHP’nin sadece 8,5 satır ile geçiştirmesi CHP teşkilatında üzüntüyle karşılanırken Tayland benzetmesine AK Parti ve MHP’den sert tepki geldi. CHP’nin Tayland’ın "seks turizmi" imajının İzmir’e yakıştırmasının, “gâvur İzmir” imasından daha ağır olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi. MHP İzmir milletvekili adayı Müsavat Dervişoğlu, “CHP’nin İzmir’e yönelik yapacak bir şeyi olsaydı, uzunca bir süredir iktidarda olduğu Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinde bunun işaret ve izlerine rastlardık.” dedi. Dervişoğlu’na göre seçim beyannamesinde 8,5 satır yer vermesi, CHP’nin İzmir’e verdiği önemi gösteriyor. İzmir halkının kendisine biçilen bu role cezayı sandıkta keseceğini kaydeden Dervişoğlu, onca model ve vizyon varken Tayland’ın örnek alınmasının İzmir’e hakaret olduğunu belirtti. Tayland örneği verilmeden önce İzmir’in EXPO 2015 adaylık sürecinde CHP meclis grubunun yaşadığı olayların hatırlanması gerektiğine dikkat çeken Dervişoğlu, şunları söyledi: “Bir siyasi partinin, seçim beyannamesi hazırlarken yarın olduğu kadar dünü de düşünmesi gerekir. İzmir 2015 EXPO’suna talip olma aşamasında iken bu konuyla ilgili CHP’nin siyasi siciline İzmir halkını inciten olumsuz bir şerh düşülmüştür. Büyükşehir Belediyesi, belediye meclis üyelerini Tayland’a götürmüştü. Tayland’a götürülen meclis üyeleri kabul edilmez bir biçimde itham edilmiş ve partinin disiplin kurulana sevk edilmişti. Bir yere gittiği için mensuplarını disipline sevk eden bir siyasi kurumun, şimdi o gidilen yeri örnek alması ve İzmir’in vizyonunu o yere göre belirlemesi CHP açısından bir utançtır.”

Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Günay ise, “CHP’nin metnini henüz görmedim. Görmediğim bir konu hakkında konuşmam doğru olmaz. Eğer gerçekten İzmir sadece birkaç satır ile anlatılmışsa üzüntü duyarım, çünkü İzmir bundan çok daha fazlasını, adından daha fazla söz edilmeyi hakeden bir şehirdir.” dedi.

AK Parti adayı Ali Aşlık da CHP‘nin benzetmesinin, İzmir‘e yapılmış bir hakaret olduğunu söyledi. Aşlık, "Projeyi başlı başına bir sağlık turizmi olarak sunmak varken Tayland örnek verilerek İzmirli incitilmiştir." dedi. AK Parti adayı Aydın Şengül ise CHP’nin seçim beyannamesinde sadece sağlık turizmi konusu ile ilgili 8,5 satırlık bir bölümün yer almasının, İzmir’e verdiği değeri ortaya koyduğunu söyledi. İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberinde çok sayıda meclis üyesinin Tayland’a yaptığı geziyi ve ardından yaşanan gelişmeleri hatırlatan Şengül, “CHP’li belediye meclis üyelerinin akılları Tayland’da kalmış sanırım. Gezdiklerini, gördüklerini genel merkeze aktarmış olacaklar ki İzmir’i de ikinci bir Tayland yapmak istiyorlar.” açıklamasında bulundu.

CHP eski İl Başkanı Kemal Karataş, sağlık turizmi projesinde Tayland’ın örnek gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi. Karataş, Tayland’ın eleştirilmesini, “Tayland denince seks turizmi akla geldiği için belki.” diye açıkladı. Karataş, “Tayland‘ın niye örnek gösterildiğini bilemiyorum. İzmir’de çok ciddi bir termal su potansiyeli var. EXPO 2015 adaylığı sırasında sağlık teması işlenmişti. Şimdi niye Tayland örnek gösterildi anlamış değilim. Bunları parti yetkililerine sormak gerekiyor.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, "Tayland‘ın sağlık turizmi açısında fevkalade bir ülke olması sebebiyle örnek verilmiş olabilir." şeklinde konuştu. Baratalı, Deniz Baykal’ın 2007 yılında partililere yaptığı. “Gitmeyin” çağrısını ise. “İzmir’in bütün yöneticilerini tek bir uçakla göndermek hataydı. Devlet yetkililerini tek bir uçakla göndermezler. O nedenle tespitleri yerindeydi.” diye yorumladı. Baratalı, CHP’nin seçim beyannamesinde İzmir’e 8,5 satır yer verilmesini, İzmir’in her ihtiyacının belirlenmiş olmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. İzmir’de Büyükşehir dahil 30 ilçeden 28’inin CHP’li belediyeler tarafından yönetildiğini hatırlatan Baratalı, “Burada belediyelerin çok önemli projeleri var. İzmir’in ihtiyaçları tespit edilmiş. ‘İzmir’in her şeyi tamam‘ söylemi etkili olmuş olabilir.” dedi. CHP’nin İzmir’i çantada keklik görmesi halinde yanlış yapacağını anlatan Bülent Baratalı, “Hiçbir yer, hiçbir parti için çantada keklik değildir. İzmir de öyle. Halkı bilinçlidir. Daha önce başka partiler de İzmir’de iktidar oldu. İstanbul’u CHP alabilir.” diye konuştu.

CHP eski İl Başkanı Ekrem Bulgun ise seçim beyannamesinde her ile ayrı ayrı yer verilemeyeceğini kaydetti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu‘nun İzmir’de yapacağı mitingde projeleri ayrıntılı olarak açıklayacağına inandığını belirten Bulgun, sağlık turizmi açısından Tayland’ın örnek verilmesini jeotermal kaynağa bağladı.

TAYLAND TARTIŞMASI

İzmir’de Tayland tartışmaları, ilk olarak 2007 yılında gündeme gelmişti. İzmir’in EXPO 2015 adaylığı döneminde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 242 meclis üyesinin katılımıyla sekiz günlük Tayland gezisi düzenlenmişti. İzmir’de günlerce tartışılan gezi öncesinde dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partili belediye başkanı ve meclis üyelerine, “Katılmayın, katılanlar disipline verilecek.” talimatı vermişti. Baykal’ın bu talimatına rağmen geziye katılanlar arasında, “Sanki EXPO değil, çiçek sulamaya gidiyoruz.” tartışmaları çıkmıştı.