Kemal Derviş‘in İsmi Imf Başkan Adayları Arasında Gösteriliyor

İngiltere Başbakanı David Cameron’un selefi Gordon Brown’un IMF Başkanlığı’na sıcak bakmadığını açıklamasın ardından yeni başkanın kim olabileceği tartışmaları yapılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un selefi Gordon Brown’un IMF Başkanlığı’na sıcak bakmadığını açıklamasın ardından yeni başkanın kim olabileceği tartışmaları yapılıyor.

Ekonomi gazetesi Financial Times bugün manşetinden "Cameron, Brown‘un IMF Başkanı olma ihtimalini ortadan kaldırıyor" başlığıyla verdiği haberde, IMF’nin bundan sonraki başkanının Avrupalı mı yoksa gelişmekte olan bir ülkeden mi olması masaya yatırılıyor.

IMF kredilerinin Avrupa ülkeleri için daha da önem kazandığına dikkat çeken gazete, bu sebeple seçilecek yeni IMF başkanının Avrupalı olma ihtimalinin daha fazla olacağını savunuyor. Avrupalı isimler noktasında da İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fransa Maliye BakanI Christien Lagarde’in isimlerinin ön plana çıktığına değiniyor. Gazete, gelişmekte olan ülkelerden aday olabilecek isimleri ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)‘nin Meksikalı Başkanı Angel Gurria ile eski Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel olarak gösteriyor.

Independent gazetesi ise IMF başkanlığı için adı geçenler arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı‘nın eski başkanı Kemal Derviş‘in de olduğunu bildiriyor.

Cameron, selefi Brown‘u IMF‘nin başında görmek istemediği imasında bulunmuş ve "İngiltere‘nin borç içinde olduğunu bilmeyen biri için IMF Başkanlığı uygun bir pozisyon." olmayabilir diyerek, Brown‘un adaylığını veto edebileceği uyarısında bulunmuştu. 5 yıllık görev süresini gelecek yıl doldurması beklenen IMF‘nin mevcut başkanı Dominique Strauss-Kahn‘ın ise Fransa Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyacağı kaydediliyor. İngiltere de dahil olmak üzere büyük ekonomiye sahip ülkelerin, IMF başkanlık seçiminde veto hakkı bulunuyor.