Siyasetin İlk 25 Yaşındaki Milletvekili Aday Adayları

Seçilme yaşının 25‘e düşmesinin ardından 30 yaşının altındaki birçok genç, milletvekili olabilmek için başvuruda bulundu.

Kimisi hukuk, kimisi işletme mezunu, kimisi inşaat mühendisliği kökenli kimisi ise halen öğrenci. Haziranda yapılacak seçimlerde Meclis‘e girip bir ilki yaşatmayı umut eden genç adaylar, siyasete nasıl karar verdiklerini ve nasıl aday adayı olduklarını anlattı.

"KENDİMİ İSPATLAMAK ZORUNDA KALDIM"

İnşaat Mühendesi Ayşe Okumuş, seçim yarışına Kahramanmaraş‘tan katıldı. 25 yaşındaki genç siyasetçi halen aile şirketinde çalışıyor. 4 yıldır AK Parti‘nin üyesi olduğunu belirten Okumuş, temayül yoklamalarında 100 aday adayı arasından 23‘üncü oldu. Teşkilat ziyaretlerinde büyük ilgiyle karşılandığını ve 25 yaşındaki bir bayanın siyasi mücadelesinin herkesi şaşırttığını ifade eden Okumuş, şunları söyledi:

"Çalışmalarım mülakatı yapan komisyonun da ilgisini çekti. Ama ailem ve yakın çevrem zor ve sorumluluğu ağır bir görev olduğu için aday olmamı istemedi. Fakat benim ısrarım karşısında da durmadılar ve destek oldular. Birlikte hareket etmeye başladık. Hem bayan hem dinamik oluşum herkesin dikkatini çekiyor. Kahramanmaraş‘ta, tabuları yıkarak ilklerin temsilcisi olduğum için soğukkanlı bir şekilde mücadele etmek zorunda kaldım. Benim için en zor kısmı bu konudaki ciddiyetimi anlatarak bu yükü

kaldırabileceğimi ispatlamak oldu. Bu kadar kısa sürede başkalarından yardım almadan kendimi tanıtmak için 8 bakana ulaştım. Başbakanımız ile 2 defa görüştüm. 25 siyasi ile AK parti genel merkez ve Kahramanmaraş teşkilatının bütün mensupları ile direkt irtibata geçebilen, yenilikçi ve değişime açık biri olduğumu ispatladım".

Seçilme yaşının düşürülmesinin gençlere sorumluluğu ağır görevler verilerek daha idealist yaşamaları ve kendilerini daha iyi yetiştirmeleri için bir fırsat sunduğunu kaydeden Okumuş, "Bu tarihte bir ilk. 2023 politikalarının temellerinin atımında da iyi bir strateji. Bizler de bu stratejinin en güçlü takım arkadaşları olarak yola çıktık, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"KADIN ÜYELER BENİ KIZLARI GİBİ SEVDİLER"

26 yaşındaki Avukat Hilal Elmas, MHP Kocaeli milletvekili aday adaylarından. 3 yıldır Kocaeli Barosuna avukatlık yapıyor. Baba mesleğini seçip hukuk alanında eğitim aldı. "Çocukluğumdan beri Milliyetçi Hareket Partisinin fikir ve düşüncelerini, ülkücü idealleri benimsiyorum" diyen Elmas, "Türk milletinin huzuruna çıkacak olan milliyetçi kadrolar içerisinde yer almak için aday adayı oldum" diye konuştu.

Yerel seçimlerde İzmit Belediye meclisi üyeliğine aday olmak istediğini fakat yaşının tutmadığını belirten genç avukat, şunları söyledi: "Herhangi bir mülakat ve temayül yoklamasına girmedim. Bildiğiniz gibi partimiz köklü bir geçmişe sahiptir. Partimizin ilkeleri ve oluşmuş teamülleri vardır. Taban ve teşkilatın arzusu genel merkezimiz ve Sayın Genel Başkanımız Dr. Devlet Bahçeli tarafından dikkate alınmaktadır. Teşkilatlarımızı ziyaret ederek tanışma fırsatı buldum. Gösterilen alakadan çok memnunum."

18 Martta MHP Genel Merkezi‘ne giderek başvuru yaptığını ifade eden Hilal Elmas, "Sayın genel başkanımız görüşme arzumu kırmayarak MKYK üyesi Sayın Lütfü Türkkan ile birlikte bizleri kabul etti. Kendimi tanıtma fırsatı buldum. Sayın genel başkanımız memnuniyetini belirtti. Kendisinin hayır duasını aldım. Çıktığım bu yolda inşallah ülkeme, milletime, partime faydalı olurum. Türk Milletine Meclis çatısı altında hizmet edebilmemin kısmet işi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Ailesinde ve yakın çevresinde aday adaylığının çok olumlu karşılandığını anlatan Elmas, "MHP tabanında özellikle kadın üyelerimiz, partimize gönül veren kadınlarımız beni kendi kızlarıymışım gibi kucakladılar, bağırlarına bastılar. Çok duygulandım. Kadınlarımızın bu sevgisine layık olmak için çalışacağım. Kadınlarımız ve gençlerimiz için büyük gayret göstereceğim. Umarım Allah mahcup etmez.

"ÖĞRENCİYİ İHYA EDECEĞİM"

26 yaşındaki Berna Baştemel de Eskişehir AK Parti‘den aday adayı oldu. Esnaf bir ailenin çocuğu olan Baştemel, İşletme mezunu ve halen mali müşavirlik stajı yapıyor. Başbakan‘ın "Meclis‘te daha çok kadın milletvekili görmek istiyoruz. Gençleri meclise bekliyoruz" sözlerinin kendisini aktif siyasete çektiğini belirten Baştemel, "Türkiye‘nin yönetiminde gençler de söz sahibi olmalı. Ülkenin gelecegini bizler şekillendirmeliyiz. Gençligimizi, enerjimizi ülke sorunlarına çözüm yolunda harcamalıyız" dedi.

Ailesinde aktif siyasetle uğraşan ilk kişinin kendisi olacağını ifade eden Baştemel şunları söyledi: "Başbakanımızın çalışmalarına, azmine, inancına ve sabrına hayran bir ailede büyüdüm. Ailem aday adaylığımı çok olumlu karşıladı. Hayır dualarını benden esirgemiyorlar. Basbakanımızı yakından tanıma fırsatını şimdilik hiç yakalayamadım. Ama ona olan inancım sonsuz. Onun ekibinde yer almayı, onun başarılarını paylaşmayı çok istiyorum".

Seçim bölgesi Eskişehir‘in yaşayan bir sanayi ve öğrenci kenti olduğunu hatırlatan genç aday, seçilirse ilk işinin şehirde gençlere spor yapmalarına imkan tanıyacak AGUQ park inşaa ettirmek olduğunu söyledi. Baştemel, "Üniversitede okuduğum yıllarda devlet yurtlarında kaldım. ‘Keşke bu böyle olmasaydı‘ dedigim o kadar çok şey vardı ki. Şimdi fırsat verildiğinde yurtların daha modern ve kullanılır hale getirilmesi için çaba göstereceğim. Maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamayanların vebali hepimizin

üzerinde. Parasız eğitim için projeler üreteceğim" şeklinde konuştu.

"AYNI ZAMANDA BİR ENGELLİ"

Adıyaman AK Parti‘den aday adayı olan Ömer Kayhan 25 yaşında. O hem engelli hem en genç aday adaylarından biri (25 yaşında) hem de bir öğrenci. İstanbul Üniversitesi İşletme bölümü birinci sınıfta okuyan genç siyasetçi, aynı zamanda İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünde işçi olarak çalışıyor. "Problemlerin çözümü siyasette. Seçilme yaşı 25‘e indirilince bir şeyler yapmam gerektiğine inandım ve aday adayı oldum. Seçim bölgemle ilgili birçok projem var" diyen Kayhan, seçilmesi halinde Adıyaman‘ın tarım ve

turizmden arzu edilen geliri alması için çalışacağını ve özellikle Kürt kökenli birisi olarak Kürt meselesinin üzerine gitmeyi düşündüğünü söyledi. Ömer Kayhan, "Seçilirsem Doğu Anadolu‘nun 22 ilini gezeceğim. ‘İstediğimiz yerlere gelemiyoruz‘ diyorlar. Şu anda ben burdaysam, aday adayı olabiliyorsam demekki mesele Kürtlükle ilgili bir şey değil. Kimse mağdur siyaseti yapmasın" şeklinde konuştu.

Öğrenci birisinin milletvekili aday aday olmasını insanların çok ilginç karşıladığını anlatan Kayhan, "9 çocuklu bir ailenin ferdiyim. AK Parti gerçekten öğrencilere yatırım yapmak istiyorsa, ‘Kemal Kılıçdaroğlu öğrencileri alıp askere gönderiyor, biz alıp aday yaptık‘ desin. AK Parti, Adıyaman‘da 5‘te 5 yapar. Ben de bu beşte yer almak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA