Ölü Bulunan Emekli Dgm Savcısı, Önemli Davalarda Görev Almış

İzmir‘de arabasında ölü bulunan emekli Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcılarından Ahmet Birsen‘in (54), "Balina" ve "Beyaz Önlük" gibi davalarda görev yaptığı öğrenildi.

İzmir‘de arabasında ölü bulunan emekli Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcılarından Ahmet Birsen‘in (54), "Balina" ve "Beyaz Önlük" gibi davalarda görev yaptığı öğrenildi. Birsen, gece saatlerinde Balçova ile Narlıdere ilçeleri arasındaki otoyolda, 35 AE 6400 plakalı otomobilinde tek kurşunla vurulmuş halde bulundu. İlk incelemede, sağ elindeki tabancayla kendini şakağından vurarak intihar ettiği belirlendi. Cesedi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu‘na götürülürken ruhsatlı olduğu tespit edilen silahı da incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.

Ahmet Birsen‘in, kamuoyunda geniş yer alan ve büyük yankı uyandıran Balina ve Beyaz Önlük gibi önemli davalarda görev yaptığı, Ergin kardeşlerin karıştığı Uşak Cezaevi olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırladığı, ayrıca "Manisalı Gençler" adıyla bilinen davada yargılanan gençlerin beraatı yönünde mütalaa veren savcı olduğu öğrenildi. 2000 yılında trilyonluk hayali ihracatı konu alan "Balina" operasyonunun savcılarından olan Birsen, Manisalı Gençler davasında sanıkların örgüt üyesi olduğuna dair delil olmadığından beraatlerine karar verilmesi talebinde bulunmuş ve mahkeme heyeti de kabul etmişti. Çoğu lise öğrencisi olan 16 gence, 26 Aralık 1995‘te gözaltına alınmalarının ardından kanundışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla, bir de gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında bu ad verilmişti. Uzun yıllar süren yargı süreci sonucunda sanık gençler, suçsuz oldukları anlaşılarak beraat etti. Sanık polislerse işkence yapmak suçundan toplam 85 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DGM savcılığı görevinden emekli olduktan sonra Manisa‘nın Saruhanlı ilçesinde noterlik yapmaya başlayan Ahmet Birsen‘in, iki erkek ve bir kız babası olduğu belirtilirken eşinden bir süre önce ayrıldığı iddia edildi.