Sancaklı Bozköy’E Kiraz Borsası Kurmak İçin Düğmeye Basıldı

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, geçtiğimiz Mart ayında kurulan Manisa Merkez İlçe Kiraz Üreticileri Birliği‘nin daveti üzerine gittiği merkeze bağlı Sancaklı Bozköy’de Kiraz Borsası müjdesi verdi.

Sancaklı Bozköy’E Kiraz Borsası Kurmak İçin Düğmeye Basıldı
Merkezi Sancaklı Bozköy olan birliğin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek, üreticilerin pazar yeri sorununu iletmek üzere Vali Güvenç’i makamında ziyaret eden Birlik Başkanı Mustafa Kabasakal, kiraz üreticilerinin sorunlarını görüşmek, kiraz alım satım merkezinin kurulması düşünülen hazine arazisinde inceleme yapmak üzere Vali Güvenç’i Sancaklı Bozköy’e davet etmişti. Vali Güvenç de İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir ve Tarım İl Müdürü Ömer Çelik ile birlikte Sancaklı Bozköy’e giderek kahvaltılı toplantıya katıldı ve üreticileri dinledi. Söz konusu Hazine arazisinde inceleme yapan Vali Güvenç, Sancaklı Bozköy’de acilen Kiraz Borsası kurulması kararını aldıklarını bildirdi. Vali Güvenç, Kiraz Borsası kurulması düşünülen 110 dönümlük hazine arazisinin hukuki durumuyla ilgili olarak Tarım İl Müdürü Ömer Çelik’in inceleme yapmasını istedi.

Vali Güvenç, incelemenin ardından kahvehanede kiraz üreticileri ve vatandaşlarla biraraya geldi. Birlik Başkanı Kabasakal, üreticilere hitaben yaptığı konuşmada Vali Güvenç’în sorunlarına gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkür ederek, kendilerinin de üzerlerine düşen ne varsa yerine getireceklerini söyledi. Atatürk Mahallesi Muhtarı Kadir Dalgın da ne zaman bir sorunları olsa Vali Güvenç’i yanlarında gördüklerini belirterek, memnuniyetini ifade etti.

"KİRAZ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ MESAFELER ALDIK"

Vali Güvenç de, Manisa’nın özellikle Sancaklıbozköy, Karaoğlanlı, Çobanisa, Sancaklıiğdecik’in Türkiye’de en fazla kiraz alanına sahip bölgelerin başında geldiğini belirterek, “Kiraz üretiminde önemli mesafeler aldık. Kalitemiz artıyor, üretimimiz artıyor. Pazar payımız artıyor, ihracatımız artıyor. Çok şükür işler iyi gözüküyor. Sorunlar yok mu, sorunlar var. Birliğimiz yoktu, çok şükür tek bir yere münhasır olmamak üzere, değişik köy ve beldelerimizden üreticilerimiz Manisa Kiraz Üreticileri Birliğini kurdular. Üretimden pazarlamaya, ihracata kadar ne durumdayız, ne yapabiliriz, devlete ne görev düşüyor, çiftçiye ne görev düşüyor, kooperatiflere ne görev düşüyor, kredi imkanları nedir, bunlar üzerinde çalışacaklar. Bizler de önemli çalışmalar yaptık. Somut olarak öne çıkan konu, acil bir şekilde bütün bu bölgeye hitap eden bir kiraz alım satım, ihracat merkezinin kurulması. Yani bir kiraz borsasının kurulması. Bunun için de bize önerilen yer, hemen Sancaklıbozköy’ün altındaki 110 dönümlük hazine arazisi. Orada Tarım Müdürümüzle beraber bir keşif yaptık. Yarından itibaren onun hukuki durumunu inceleyeceğiz. Özel idaremiz, civar belediyelerimiz ve birliğimizin katkılarıyla modern, kantarı olan, girişi çıkışı belli olan, ihracata yakışan bir Kiraz Borsası, Kiraz Alım Satım Merkezi kurma kararını verdik. Ama bu şimdi düşünce aşamasında. Üzerinde çalışacağız, önümüze ne çıkacak, maliyeti ne olacak, bunun üzerinde duracağız. Bir yerde başlamak, yarısını yapmak demektir. Ben çiftçilerimizde o inancı gördüm. Bizde o inanç ve kararlılık var. 5-10 gün sonra sezonu açacağız, inşallah ürünümüze don vurmaz, bereketli, güzel bir sezon yaşarız. Bütün temennimiz dileğimiz, ürünün bol olması para etmesi ve ihracatın çok olması, hane halkımızın yüzlerinin gülmesi. Ben emek veren kardeşlerimi bu cesur adımları için gerçekten tebrik ediyorum, sorumluluk almışlar. 750 ton kiraz garantisi vermişler. Herkesi kucaklamışlar. Sadece Sancaklı Bozköy’ü değil, Karaoğlanlı’dan, Çobanisa’dan, her yerden üreticileri almışlar. Sizleri de birliğe destek vermeye davet ediyorum.” dedi.

"MUTLAKA TARIM SİGORTAMIZI YAPTIRALIM"

Bu arada, çiftçileri tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyaran Vali Güvenç, “Yüzde 50’sini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı karşılıyor. Mutlaka sigortamızı yaptıralım. Çünkü don olmaz diye bir şey yok, don oluyor. Burada tarım gönüllüleri var, Tarım İl Müdürlüğümüz var. Artık üretimimizi geleneksel değil, akılcı bir şekilde yapalım, bilimsel usullerle yapalım, Tarım Müdürümüze, üniversite hocamıza danışalım, en kalite bereketli ürünü nasıl alırız bunu bulalım. Ben hepinizin bu yolda olduğunu görüyorum, damla sulamada desteğimiz devam edecektir. Damla sulamada Ziraat Bankası‘nın sıfır faizli kredileri var. Bunlardan yararlanalım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarımla ilgili yapacağınız tesislerin kredilerinizin yüzde 50’sini hibe ediyor. Salihli’de 17 tesis açtık, ayrıca Turgutlu’da Tarım Bakanımızla 90 tesis açtık. Bilenler bunu takip ediyor artık tek kendi sermayenle büyümek mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA