‘Zeytin Ağacı İmar İşçiliği‘ Gençlerin Yeni Gözde Mesleği

Aydın‘ın Söke ilçesine bağlı Bağarası beldesi ve Burunköy köyünde, zeytin ağacı imar işçiliği yeni ekmek kapısı oldu.

Aydın‘ın Söke ilçesine bağlı Bağarası beldesi ve Burunköy köyünde, zeytin ağacı imar işçiliği yeni ekmek kapısı oldu. Hasat sezonunun bitmesiyle başlayan zeytin ağacı bakımına verilen önem, yeni bir istihdam alanı açtı. Her sabah servis araçlarıyla yüzlerce tarım işçisi Söke, Kuşadası, Selçuk, Davutlar ve Akbük bölgelerine giderek, ağaçların kuruyan dallarını kesiyor, budama ve bakım yapıyor.

Zeytin ve zeytinyağının öneminin son yıllarda daha da artması sebebiyle yüksek verim alabilmek için ağaçlarının bakımına önem veren üreticiler, imar işçiliğindeki ustalığıyla tanınan çiftçi kökenli tarım işçileri tercih ediyor. Bağarası ve çevresindeki tarım işçileri, bu konuda aldıkları eğitimin sayesinde aranan kalifiye eleman haline geldi. Bağarası‘ndan yaklaşık 400, Burunköy’den de yaklaşık 60 genç. her gün kilometrelerce yol katederek geçimlerinin peşine düşüyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke ve çevresinin, pamuğun yanısıra zeytin üretiminde de söz sahibi olduğunu belirterek, "Yıllarca zeytin ağaçların bakımını üreticimiz ya kendisi yaptı ya da birkaç ustayla geçiştirdi. Son zamanlarda zeytinciliğin önem kazanmasıyla bilinçli tarım da arttı. Oda olarak düzenlediğimiz seminerlerle bu konuya dikkat çekmekteyiz. Bölgemiz gerçekten zeytin ambarı; binlerce ağacın hasat sonrası budama ve bakımına verilen önem, ciddi bir sektör oluşturdu. Tarım işçilerimizi eğitimden geçirerek, budama ve bakımın sağlıklı yapılmasına sağlaaya çalışıyoruz." dedi.