Otomotiv Sektöründeki Büyüme Beklenenin Üzerinde

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, bu yılın ilk 3 ayında 27 bin araç sattıklarını belirterek, otomobil satışlarındaki hızlı büyümenin 2009‘da hükümetin yaptığı ÖTV indiriminin ardından başlayan ivmeyle olduğunu söyledi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, bu yılın ilk 3 ayında 27 bin araç sattıklarını belirterek, otomobil satışlarındaki hızlı büyümenin 2009‘da hükümetin yaptığı ÖTV indiriminin ardından başlayan ivmeyle olduğunu söyledi.

Adana‘da Aykan Otomotiv‘in mağaza açılışına gelen Aclan Acar, sektördeki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye‘de otomotiv sektörünün hızla büyüdüğünü anlatan Acar, "Sektör çok iyi gidiyor. Pazar büyümeye devam ediyor. Türkiye hızlı büyüdüğü sürece otomobil satışları da artıyor. Geçen senenin ilk 3 ayına göre ciddi bir artış var. Ancak yinede dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak bakarsan, Türkiye‘de 14 milyon adet araç bence çok az." dedi.

Doğuş Otomotiv‘in bu yıl 4.5-5 büyüme hesaplamasına rağmen ilk 3 ayda beklenenin üzerinde hız yakaladıklarını belirten Aclan Acar, "2009 yılında yaşanan durgunluk döneminde hükümetin bir destek paketi oldu. ÖTV indirimi ile başlayan ivme, hızla devam etti. O dönemde yakalanan hız arttı.” diye konuştu.

2011‘DE 95 ARAÇ SATMAYI HEDEFLİYORUZ

Doğuş Otomotiv olarak 2011‘de yüzde 4.5- 5 büyüme hesapladıklarını Aktaran Aclan, ancak 3 aylık döneme bakıldığında bunun biraz daha fazla olduğunu ifade etti.

İlk 3 ayda 27 bin adet araç sattıklarını dile getiren Aclan, “Bu yılın seçim yılı olması, hükümetin açıkladığı makro ekonomik tedbirleri de dikkate aldığımızda pazarın 750- 780 bin adet arasında bir rakama ulaşacağını düşünüyorum. Bizim de satış hedefimizi tüm markalarımızla 90-95 bin adet. Türkiye beklenenin üzerinde bir hızla büyüyor. Emlak ve otomotiv, ekonomiyle birlikte büyüyen 2 sektör.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜMENİN SEBEBİ TÜRKİYE‘YE DUYULAN ULUSLARARASI GÜVEN

Türkiye geçen sene yüzde 3 büyüme olur derken yıllık büyümenin 8.9’a ulaştığını anlatan Aclan, “Bunun temelinde Türkiye’ye uluslararası bir güven olması yatıyor. Ülkeye yabancı para girişi de var. Bu talebi ciddi şekilde canlandırıyor. Bir çok sektörde pozitif yönde ilerliyor. Türkiye’de işsizlik sorunu var. Bir miktar azalmakla birlikte devam ediyor. Üretimle birlikte istihdama destek olmamız lazım. Ancak hala Avrupa‘daki rakamlara göre çok gerilerdeyiz. Aynı seviyeye ulaşmak gerçekten zor. Avrupa otomobil sektöründe Amerika’dan sonraki en büyük pazar. Wolswagen‘in yıllık üretimi 7.5 milyon adet. Ancak Türkiye‘deki satılan toplam otomobil adedi 700 bin adet. Avrupa‘nın içindeki Macaristan, Polonya gibi ülkelere baktığımızda, fert başına düşen otomobilden bile gerideyiz. Bu anlamda daha çok yolumuz var." açıklamasında bulundu.