Osmanlı‘nın Ünlü Edebiyatçısı Bursalı Lâmiî Çelebi Anılıyor

Osmanlı‘nın ilk başkenti Bursa‘nın tarihinde önemli bir yere sahip olan Şair Lâmiî Çelebi‘nin hayatına mercek tutan ‘Bursalı Lâmiî Çelebi ve Dönemi Sempozyumu’ Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı.

Osmanlı‘nın ilk başkenti Bursa‘nın tarihinde önemli bir yere sahip olan Şair Lâmiî Çelebi‘nin hayatına mercek tutan ‘Bursalı Lâmiî Çelebi ve Dönemi Sempozyumu’ Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Lâmiî Çelebi’nin Bursa’nın önemli şair ve edebiyatçılarından olduğunun altını çizdi. Bursa’nın tarihi zenginliğinden örnekler veren Başkan Altepe, "Bursa, binlerce yıllık tarihinde birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Ecdat yadigarı olan böyle bir şehirde yaşamak çok önemli, bu şehre yöneticilik yapmak ise büyük onur ve sorumluluktur. Bursa’da tarihten bu yana birçok eser bırakıldı. Bizler de bu eserleri ve eserlerin sahiplerini gelecek kuşaklara tanıtmalı, aktarmalıyız." dedi.

Başkan Altepe, bu tür kültürel faaliyetlerinde akademisyenlerin desteğiyle yol haritasını çizdiklerini belirterek, Bursa‘nın her sokağına kitap yazılacak bir kent olduğunu kaydetti. Altepe, Bursa’da tarihi çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Tarihimizde önemli yeri olan kültürel şahsiyetler bizim için önemli. Bursa’da ömürlerini geçirmiş bu şahsiyetler, başka yerde de vefat etseler Bursa’ya defnedilmişler. Bu yüzden biz de Bursa’yı Bursa yapan değerleri öne çıkarıyoruz. Şiir Şehir Bursa etkinliği kapsamında da bugün andığımız Lâmiî Çelebi, büyük bir alim ve şairdir. Yavuz Sultan Selim döneminin önemli şair ve edebiyatçılarından olan Lâmiî Çelebi, ‘Ferhatname’ ve ‘Peygamber Müjdeleri’ başta olmak üzere pek çok eser bırakmıştır. Dedesi Nakkaş Ali de kentimizin önemli sanatçılarındandır."

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de Lâmiî Çelebi’nin Bursa’nın öz değerlerinden biri olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Dilek, “Lâmiî Çelebi’nin tasavvuf hayatımızda önemli yeri vardır. Sempozyumda anlatılanların kitap haline getirilmesi bu konuda yapılan çalışmanın gelecek nesillere aktarılması açısından önemlidir.” dedi. Prof. Dr. Bilal Kemikli de ‘Şiir Şehir Bursa’ projesinin çıkış noktasını anlattığı konuşmasında, Lâmiî Çelebi’nin zamanında Ördekli Hamamı’nda dostlarıyla bir araya gelip şiirlerini okumuş olabileceğini ifade etti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı da İslam medeniyetinin ilim medeniyeti olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “İslam medeniyetinde ilim yukarıdan gelmektedir. Müslüman milletler önemli gelenekler geliştirmişlerdir. En güçlü geleneklerden biri de tasavvuf felsefesidir. Lâmiî Çelebi, şiir tarafı ağır basan bir zattır." ifadesini kullandı.

LÂMİÎ ÇELEBİ’NİN YAŞAMINDAN KESİTLER

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde oturum başkanı Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Lâmiî Çelebi’nin bıraktığı eserlerin gündeme taşınmasının önemli olduğunu söyledi. Çelebi’nin sanatkar bir kimliği olduğunu vurgulayan Uludağ, Çelebi’nin dedesi Nakkaş Ali’nin Yeşil Türbesi’nin figürlerini yaptığını belirtti. Uludağ, Lamiî Çelebi’nin Emir Buhari’nin müritlerinden olduğunu da hatırlattı. Panelde, Prof. Dr. Emine Yeniterzi, ‘16. Yüzyılda Türk Edebiyatı ve Bursa Şairleri’; Prof. Dr. Mustafa Kara da ´Lâmiî Çelebi’nin Tasavvufî Kişiliği’ konularında çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Yeniterzi, Osmanlı döneminin sanat bakımından en parlak dönemi olan 16. yüzyılda Bursa’nın 156 önemli edebiyatçıyı yetiştirdiğini söyledi. Dr. Doğan Yavaş da Yeşil Camii ve Türbe ile ilgili bilgiler vererek, Lâmiî Çelebi’nin ve dedesi Nakkaş Ali’nin Bursa için öneminden bahsetti. Başkan Altepe, panelin sonunda panelistlere plaket takdim etti.

LÂMİÎ ÇELEBİ KİMDİR?

16.yüzyıl Türk edebiyatının tanınmış sanatçılarından olan Lami‘i Çelebi Bursalı‘dır. Bu yüzden bazı kaynaklar kendisinden Bursalı Lami‘i Çelebi diye söz ederler. İyi tahsil görmüş ve ömrünü Bursa‘da geçirmiş olan Lami‘i, Nakşibendi tarikatına girmiş ve Bursa‘da ölmüştür.

Lami‘i manzum, mensur birçok eserin sahibidir. Lami‘i‘nin şiirlerinin toplandığı Divan‘ın sonunda ayrıca Bursa Şehr-engiz‘i bulunmaktadır. Lami‘i manzum çeviriler yapmıştır. Bunlar arasında Vamık u Azra, Absal u Salaman (Selaman u Absal), Heft-Peyker, Guy u Çevgan, Vis ü Ramin bulunmaktadır. Hepsi de Mesnevi olan bu eserlerden bazılarının adları kaynaklarda geçmekte, eserler elde bulunmamaktadır.