Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcıları, İsveç‘te İstinaf Mahkemelerini İnceledi

Yargının hızlandırılması açısından büyük önem taşıyan ve kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bölge adliye mahkemeleri başsavcıları, İsveç‘te İstinaf Mahkemeleri ile ilgili incelemelerde bulundu.

Yargının hızlandırılması açısından büyük önem taşıyan ve kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bölge adliye mahkemeleri başsavcıları, İsveç‘te İstinaf Mahkemeleri ile ilgili incelemelerde bulundu.

Mahkemelerin kurulmasıyla ilgili çalışmaları yürütmek üzere Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından atamaları yapılan ve görevlerine başlayan Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcıları ile HSYK ve Adalet Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet, İsveç‘e giderek istinaf mahkemeleriyle ilgili incelemelerde bulundu.

İsveç yargı sistemini ve özel olarak istinaf mahkemelerini incelemek amacıyla 5-8 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında İsveç Yargıtayı, Göteborg şehrinde bulunan Batı İsveç İstinaf Mahkemesi, Svea İstinaf Mahkemesi ile Stockholm İlk Derece Mahkemesi ziyaret edildi. Ziyaret ve incelemeler sırasında Türk heyetine, İsveç yargı sistemi, istinaf mahkemelerinin işleyişi ve savcılık sistemi hakkında sunumlar yapıldı.

İsveç‘e yapılan resmi ziyaret heyetinde HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Neslihan Ekinci, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Meral Kaya, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimi Dr. Bayram Turgut, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Canan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Konya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol yer aldı.

Bölge adliye mahkemelerinin, bu yıl faaliyete geçemeyeceğini belirten HSYK Birinci Daire Başkanı Okur, "Bölge adliye mahkemelerinin kuruluşuna ilişkin çalışmaların tamamlanamamış olması nedeniyle, 2011 yılı yaz kararnamesi ile bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin mümkün olamayacağı görülmüştür. Bu mahkemelerin sağlıklı bir şekilde faaliyete geçirilebilmesi için çalışmalara hız verilmesine ve en kısa sürede faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. Bölge adliye mahkemelerinin en geç 2012 yılı yaz kararnamesinde faaliyete geçirilmesi planlandığından, atanma talebinde bulunacak olanların bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir." açıklamasında bulunmuştu.