Ankara'da da vekil listeleri revizyona uğradı

Türkiye'nin merakla beklediği partilerin milletvekili aday listelerinin genelinde sürpriz yaşanırken, Ankara'da da önemli oranda değişiklik yaşandı. Geçen dönem 29 milletvekiliyle Meclis'te temsil edilen Ankara'dan 16 vekilden 5'i tekrar aday gösterilmezken, 4 vekilin de aday bölgeleri değiştirildi.

Türkiye’nin merakla beklediği partilerin milletvekili aday listelerinin genelinde sürpriz yaşanırken, Ankara’da da önemli oranda değişiklik yaşandı. Geçen dönem 29 milletvekiliyle Meclis‘te temsil edilen Ankara’dan 16 vekilden 5’i tekrar aday gösterilmezken, 4 vekilin de aday bölgeleri değiştirildi.

AK Parti’de Aşkın Asan, Zeynep Dağı, Faruk Koca, Mücahit Pehlivan ve Mustafa Said Yazıcıoğlu partileri tarafından tekrar aday gösterilmedi. Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay memleketi Kırıkkale’den, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan Mersin’den, Burhan Kayatürk Van’dan aday gösterildi.

CHP’nin Ankara kadrosunun demirbaşlarının tamamına yakını tasfiye edildi. 7 vekili bulunan CHP’de 6’sı yeniden aday gösterilmedi. CHP, Ankara’nın eski vekillerinden sadece Mehmet Emrehan Halıcı’yı aday gösterirken, Önder Sav, Yılmaz Ateş, Zekeriya Akıncı, Nesrin Baytok, Tekin Bingöl, Hakkı Suha Okay isimlerini çizdi. 5 milletvekilinin bulunduğu MHP’de ise sadece Bekir Aksoy aday gösterilmedi. Ankara’nın tek bağımsız milletvekili adayı Eşref Erdem de aday olmayı tercih etmedi.

Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı AK Parti Trabzon milletvekili Cevdet Erdöl de Ankara 2. bölgeye kaydırıldı. Partilerin aday gösterdiği kadın milletvekili tablosunda ise AK Parti ve CHP 6, MHP ise 4 kadın aday gösterdi. 23. dönemde Ankara’da 3 kadın milletvekili Meclis‘te temsil ediliyordu. Büyük Birlik Partisi’nde Genel Başkan Yalçın Topçu, Ankara 1. bölge, Genel Sekreter Mustafa Destici de 2. bölgeden aday oldu.

HAS Parti’de Ankara 1. bölgeden Çağrı Erhan, 2. bölgeden de Hüsamettin Korkutata, Saadet Partisi’nde de 1. bölgeden Oya Akgönenç, 2. bölgeden de İsmail İlhan Sungur aday oldu. Partilerin yaş dağılımlarında ise sadece AK Parti’nin bilgileri mevcut. Buna göre, AK Partili vekillerin yaş ortalaması 46. AK Parti’deki en genç aday 1983 doğumlu Yasin Bölükbaşı olarak dikkat çekerken, en yaşlı aday ise 1946 doğumlu Cemil Çiçek. Mesleklere bakıldığında AK Parti’de 12 hukukçu kökenli, 4 öğretim üyesi, 4 ekonomist, 6 işletmeci, sanayici ve iş adamının çokluğu göze çarpıyor. MHP’de ise avukattan emekli subaya, öğretmenden kamu görevlisine, diplomattan esnafa kadar çok farklı meslek grupları yer alıyor. CHP’de adaylar öğretim üyesi, mühendis, emekli, avukat, gazeteci, sendikacı, eczacı, ziraat mühendisi, doktor, diş hekimi, kimyager gibi farklı meslek gruplarından oluşuyor.

ANKARALI BÜROKRATLAR LİSTELERDE UMDUĞUNU BULAMADI

Öte yandan, milletvekilli adaylığı için kamu kurumlarından istifa eden Ankaralı bürokratların durumu da netleşti. Ankara’da görev yapan birçok bürokrat, milletvekili olmak için istifa etmesine karşın, istedikleri sonucu alamadı.

Ankara Vali Yardımcısı Faruk Işık memleketi Muş’tan birinci sıra, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Naci Bostancı Amasya birinci sıra, Büyükşehir Belediyesi" href="https://www.beyazgazete.com/ankara-buyuksehir-belediyesi.html">Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mine Lök Beyaz Diyarbakır 3. sıra, Büyükşehir Belediyesi" href="https://www.beyazgazete.com/ankara-buyuksehir-belediyesi.html">Ankara Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Nazlı Ergül Ankara 2. bölge 11. sıra, Ankara İl Genel Meclis Üyesi Cihan Ankara, Ankara 2. bölge 12. sıradan, merkez valilerinden Veysel Dalmaz da Antalya 8. sıra, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlerinden Şanal Tosun Malatya 6. sıradan aday oldu.

AK Parti’den milletvekili olmak için Erzurum’dan aday adayı olan Ankara Tarım İl Müdürü Rukneddin Ceyhun, Kütahya’dan EGO Genel Müdürü Ömer Ulu ve TCDD Genel Müdür Yardımcılarından İsmet Duman, Aksaray’dan aday adayı olan EGO Genel Müdür Yardımcısı Cenap Aşçı ile Isparta’dan aday adayı olan İsmail Özdemir, Kars’tan aday adaylığı için Büyükşehir Belediyesi" href="https://www.beyazgazete.com/ankara-buyuksehir-belediyesi.html">Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı’ndan istifa eden Ahmet Recep Tekcan, Ankara’dan aday adayı olan Ankara İl Özel İdaresi Altyapı Daire Başkanı Salih Tekeli, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekim yardımcılarından Hakan Bayraktar, Konya’dan aday adaylığı için istifa eden EGO Özel Kalem Müdürü Ünal Ömer Güçlü, Opera Sanatçısı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, Ankara eski Tarım İl Müdürü Mustafa İslamoğlu aday gösterilmedi.

ANKARA‘NIN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

AK Parti CHP MHP

1. Bölge 1. bölge 1. bölge

Ali babacan Süleyman Sencer Ayata Yıldırım Tuğrul Türkeş

Bülent Gedikli Mehmet Emrehan Halıcı Zühal Topçu

Reha Denemeç Emine Ülker Tarhan Mehmet Zekai Özcan

Tülay Selamoğlu Aylin Nazlıaka Doğan Cansızlar

Nazmi Haluk Özdalga Bülent Kuşoğlu Mevlüt Karakaya

Yalçın Akdoğan Levent Gök Recep Dumanlı

Fatih Şahin Emre Doğan Mehmet Sami Uzun

Ülker Güzel İlyas Güven Eroğlu Selçuk Coşkun

Ercan Kınacı Veli Özdemir Rıfkı Ünal

Alaaddin Varol Bayraktar Bayraktar Çağrı Aci

Nihan Turna Sakatlaş Necati Yılmaz Ayhan Çelik

Ahmet Sinan Poyraz Faruk Özdemir Yıldırım Ak

Rıza Gezer Aysin Tektaş Keskin Sema Doğan

Faik Güngör Gamze Şengel Asım Açıkel

Ümit Altuntaş Engin Balım Seda Yazırlı

Yasin Bölükbaşı Çetin Canbazoğlu Halil Güzel

2. Bölge 2. bölge 2. bölge

Cemil Çiçek Ayşe Gülsüm Bilgehan Ahmet Deniz Bölükbaşı

Haluk İpek İzzet Çetin Mustafa Cihan Paçacı

Salih Kapusuz Sinan Aydın Aygün Mustafa Erdem

Nurdan Şanlı Gökhan Günaydın Özcan Yeniçeri

Ahmet İyimaya Seyhan Erdoğdu Hamit Ayanoğlu

Cevdet Erdöl Ekrem Kerem Oktay Ömer Demirel

Zelkif Kazdal Alper Taşdelen Muharrem Beşir

Emrullah İşler Ali Rıza Erbay Cemil Aydın

Seyit Erçelik Ali Arif Özzeybek Figen Tosunor

Orhan Yegin Onur Bayar Ali Zor

Nazlı Ergül Hüseyin Çelebi Ercan Hulusi Hakan Eren

Cihan Ankara Turhan İçli Rahmi Yılmaz

Hüseyin Aydın Aykut Fındıkçı Özgür Salman

Çiğdem Orhan Sarıkaya Faruk Yıldırım Kerim İnal

Murat Araç Cenk Küpeli İbrahim Köksal