Türk Ve İngiliz Ceo‘lardan Ticaret Ve Yatırımlara İvme Kazandırmak İçin Güçbirliği

Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "CEO Forum", iki ülkeden şirket yöneticilerini bir araya getirdi.

Londra‘da İngiliz ve Türk CEO‘ları buluşturan "CEO Forum"a İngiltere Başbakanı David Cameron ve İngiltere‘yi ziyaret etmekte olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da destek verdi. İki başbakan, CEO‘ları Downing Street‘teki 10 numaralı Başbakanlık konutunda ağırladı. Cameron ve Erdoğan, daha sonra CEO Forum‘a katıldı.

CEO Forum‘da bir konuşma yapan Cameron, Forum‘un İngiltere-Türkiye ilişkileri açısından çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Ankara‘da verimli bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Şimdi de Başbakan Erdoğan‘ı Londra‘da ağırlamaktan dolayı cok mutluyuz. Ankara ziyaretimde konuşulan konulardan biri iki ülke arasında nasıl daha güçlü ve derin ticari ilişkiler kurabileceğimizdi. En son 1980‘lerde Türkiye‘ye öğrenci olarak seyahat etmiş biri olarak ülkenizin geçirdiği ekonomik dönüşümden çok etkilendim.

İngiliz iş dünyasının Türkiye‘nin kalkınmasında ve aynı şekilde Türk iş dünyasının İngiltere‘nin kalkınmasında önemli bir rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle iki ülkenin iş dünyasının önde gelen isimlerini İngiltere Başbakanlık binasında ağırlamak ve ele aldıkları konuları dinlemekten çok mutluyuz. İki ülke arasında çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum" dedi.

Çalışmalarını uzun bir dönem boyunca devam ettirmesi öngörulen CEO Forum‘a eşbaşkan olarak Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone Group CEO‘su Vittorio Colao belirlendi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, CEO Forum‘da yaptığı konuşmada, "Yatırımcılar, Türkiye ile İngiltere arasındaki büyük sinerjinin sunduğu olanakları fark ediyor. İngiltere çok gelişmiş bir finans merkezi ve birçok Türk şirket açısından Avrupa‘ya açılan kapı. Öte yandan Türkiye, Avrupa‘nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve İngiliz şirketlerin görmezden gelemeyeceği bir pazar" diye konuştu.

Vodafone Group CEO‘su Vittorio Colao ise Türkiye‘nin genç nüfusunun mobil telekomünikasyon sektörünün sunduğu olanakları hızlı benimsediğini bu nedenle Türkiye‘nin yenilikçi ürün ve hizmetlerin sunulabileceği önemli bir pazar olduğunu belirterek, "Vodafone Türkiye grup içinde en hızlı büyüyen şirketimiz. Bu kadar dinamik ve büyüyen bir ekonomide var olmaktan dolayı gurur duyuyoruz" dedi.

CEO Forum‘a Türkiye‘den 9, İngiltere‘den ise 10 kurulus katıldı. Türkiye‘den Borusan Holding, Çalık Holding, Doğuş Holding, Koç Holding, Ramsey, Sabancı Holding, THY, Vodafone Türkiye ve Zorlu Holding, İngiltere‘den ise ARUP, BAE Systems, BP Plc, Clifford Chance, Diageo Europe, HSBC, Mott MacDonald, Rolls Royce, URS-Scott Wilson ve WPP şirketleri katıldı.

Toplantı çerçevesinde finans, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji (iki ayrı grup olmak üzere), altyapı ve inşaat, havacılık ve savunma ve Türkiye markası olmak üzere 7 adet çalışma konusu belirlendi. Her konu başlığı için farklı çalışma grupları atandı.

Eşbaşkanlığını Suzan Sabancı Dinçer ve Vittorio Colao‘nun yaptığı ilk çalışma toplantısına Türk-İngiliz İş Konseyi Eşbaşkanı Sir Julian Horn-Smith, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı ve TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldılar.Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan David Cameron‘ın yanı sıra İngiltere Dış Ticaret Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

de katıldı. İki eşbaşkan toplantıda görüşülen konuları her iki ülkenin Başbakanları ile paylaşarak önümüzdeki döneme ilişkin çalışma konularını aktardılar.

Kaynak: İHA