Polisten Liselilere Uyuşturucu Konferansı

Bursa Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi yetkilileri tarafından İnegöl ilçesinde lise öğrencilerine uyuşturucunun zararları anlatıldı.

Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesi‘nde 9. ve 11. sınıf öğrencilerine konferans veren Komiser Fatih Çakırtaş, uyuşturucunun merkezi sinir sistemini etkileyerek, kullanan kişinin ruhi ve bedeni dengesini bozduğunu, ferdi, toplumsal, ekonomik ve sosyal yönden çöküntü oluşturduğunu söyledi. Çakırtaş, "Kişi bağımlı olarak evvela kendi hayatını mahveder. Ailesi ile, iş arkadaşları ve çevresiyle ilişkileri bozulur. Hayatının akışı bozulur. Maddi ve manevi olarak her şeyini yitirir, bitme noktasına gelir. Maddeyi temin edebilmek için suç işlemeye başlar. Hukuki anlamda zor durumlarla karşılaşır. Tedavisi güç sağlık problemleri yaşar. Fiziki görünüşü değişir. Toplum tarafından dışlanabilir. Madde kullanımının toplum düzeni üzerinde de olumsuz tesirleri var" dedi.

Madde bağımlılığının artmasının, bir toplumun genç, yetişmiş insan gücünü kaybetmesine sebep olduğuna dikkat çeken Çakırtaş, "Ölü, sakat doğumlar meydana gelir. Bağımlıların sayısındaki artışa paralel olarak suç oranları artar, toplumda huzur ve emniyet yok olmaya başlar. Bağımlılık yapıcı maddelerin fiziki etkileri bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, burun akıntısı, terleme, titreme, dengesizlik, gözde kanlanma, göz bebeğinde daralma, yüzde kızarma, soğukluk, kabızlık, ishal, mide-bağırsak yakınmaları, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü ve ağrılardır" diye konuştu.

Hayvanların yemediği tek bitkinin tütün olduğunu ifade eden Fatih Çakırtaş, "PhilSa Genel Müdürü Marco Terribilini 4 Eylül 1997 tarihinde ‘Türkiye, Philip Morris için büyük potansiyele sahip çok önemli bir pazardır. Çünkü Türkiye nüfusunun sadece yüzde 18‘i 45 yaşın üstündedir‘ demiştir. Sidney Üniversitesi kamu sağlığı bölümünde profesör olan Simon Chapman, tüm dünyada sigara filtrelerinde domuz kanından alınan hemoglobin maddesinin kullanıldığını ortaya çıkardı. Prof. Chapman‘a göre, sigara firmaları ticari sır kapsamına girdiğini gerekçe göstererek, sigaralarda kullandıkları katkı maddelerini açıklamıyor" diye konuştu.

Çakırtaş, Türkiye‘de her yıl 100 bin civarında kişinin sigara yüzünden öldüğünü, sigaranın günde 300, bir saatte 12 kişiyi öldürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA