Eğitimde Nitel Araştırma Uygulamaları Çalıştayı Yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi‘nde (ESOGÜ) "Eğitim Bilimlerinde Nitel Araştırma Uygulamaları" konulu çalıştay yapıldı.

ESOGÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Eğitim Bilimlerinde Nitel Araştırma Uygulamaları” konulu çalıştay Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadegül Akbaba Altun’un katılımıyla Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Nitel araştırmayı, görüşme, gözlem ve dökümana dayanan, daha çok sosyal ortamlarda gerçekleştirilen araştırma yaklaşımı olarak tanımlayan Altun, bu yaklaşımda araştırmacının bakış açısının, araştırmayı her zaman etkileyebileceğini vurguladı. Nitel araştırmalarda, doğal ortamlarda gözlemleme, görüşmelerde duyguları ortaya koyma ve yazılı dokümandan faydalanma olmak üzere üç şekilde veri toplayabilindiğini ifade eden Altun eğitim, yoksulluk, cinsiyet ayrımı gibi konularda yapılan araştırma örneklerine de yer verirken, ideolojik ve sosyal değişimlerin nitel araştırmaların artmasına kaynaklık ettiğini belirtti. Nitel araştırmanın tarihsel sürecine bakıldığında genel olarak dışlananlar, azınlıklar, politik olarak güçsüzler gibi küçük gruplarla çalışıldığını vurgulayan Altun, bu araştırmalarda “Nasıl?” ve “Neden?” sorularıyla yaşamsal süreçlerin anlaşılmaya çalışıldığını söyledi.

Kaynak: İHA