Çelik Palas Yeni Yüzüyle Turizmin Hizmetinde

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 76 yıl önce yapılan Çelik Palas Otel’i bir buçuk yıl süren renovasyon çalışmaların ardından yeniden faaliyete başladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 76 yıl önce yapılan Çelik Palas Otel’i bir buçuk yıl süren renovasyon çalışmaların ardından yeniden faaliyete başladı. ‘Tarihe modern dokunuş’ anlayışıyla yenilenen Çelik Palas’ta basın toplantısı düzenleyen MSN Yapı Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcal ve Genel Müdür Y. Birol Kaymas otelin son durumu hakkında bilgi verdi.

    Çelik Palas’ı tarihi misyonunun hak ettiği şekilde yeniden hizmete sunmaktan büyük gurur duyduklarını belirten Mustafa Kırcal, “2007 Ağustos ayında yapılan özelleştirme ihalesinde 38,9 milyon dolar vererek Çelik Palas’ı devraldık. Proje hazırlığı nedeniyle renovasyon çalışmalarına Şubat 2009’da başlandı. Yaklaşık bir buçuk yılda tamamladı. Çelik Palas’ın tarihi misyonunun hak ettiği en iyi firma ve malzemeleri tercih ettik. Oteli, 55 milyon dolar gibi bir bütçe yeniledik. Kempinski Dünya Başkanı Gianni Van Daalen’in Çelik Palas’ı gördüğünde söylediği gibi ‘insan aklının yaratabileceği en muhteşem mekanı oluşturduk.” dedi.

    Türk turizmi için önemli destinasyonlardan biri olan Bursa’nın hem tarihi, hem de doğal kaynak sularıyla yerli ve yabancı turistlerin her zaman odağında olduğunu belirten Kırcal, “Bursa özellikle son yıllarda kongre, sağlık ve spor turizmi gibi alanlarda atağa kalktı. Dünyada sağlık turizmi bütçesi 100 milyar dolar civarında. Modern ve dünya standartlarına uygun sağlık –SPA merkezleriyle Türkiye’nin bu artan potansiyelden etkin olarak yararlanması gerektiğine inanıyorum. Çelik Palas üstün hizmet anlayışı ile lokasyonu ile Türkiye sağlık turizminde önemli bir merkez olacak.” şeklinde konuştu.

    Bursa kent kültürünün en önemli simgelerinden biri olan Çelik Palas’ın hemen yanı başında renovasyonu devam eden ve üst düzey misafirleri ağırlayacak Atatürk Palas’ın Mayıs ayında hizmete gireceğini söyleyen Y. Birol Kaymas ise şunları kaydetti:

    “Atatürk’ün bizzat dans ettiği, toplantılarını yaptığı, misafirlerini ağırladığı ve 1950’li yıllarda kapanarak atıl bir hal alan bu binaya hak ettiği değeri vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Atatürk Palas, mimari açıdan dünyaca önemli bir yapı. Renovasyon sırasında, tarihi bir hazine olmasına rağmen daha önce üzeri kapatıldığı için unutulan, 1930’lu yıllarda dönemin ünlü mimarı Guilio Mongeri’nin ‘altın oran’ kullanarak imkansızı başardığı tarihi kolonlar gün yüzüne çıktı. Bu kolonların bir benzerini aynı yıllarda Frank Lylod Wright, Amerika’da S.C.Johnson&Son Administration Building’de kullanarak dünyanın en büyük mimarı ödülünü almış. O dönemde dünyanın iki ayrı ucunda birbirine bu kadar benzer paragon yapılar yapılması oldukça şaşırtıcı.”