Antalya’Dan Yapılan İhracat 266 Milyon Dolara Çıktı

Antalya’dan 2011 yılının ilk üç aylık dönemde toplam 266 milyon 386 bin 109 dolarlık ihracat yapıldı. Mart ayındaki ihracat ise, 99 milyon 670 bin 159 dolar olarak gerçekleşti.

Antalya’dan 2011 yılının ilk üç aylık dönemde toplam 266 milyon 386 bin 109 dolarlık ihracat yapıldı. Mart ayındaki ihracat ise, 99 milyon 670 bin 159 dolar olarak gerçekleşti.

Yaş meyve sebze ihracatı, mart ayında yurt dışı pazarlarda yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle gerileme yaşanmasına rağmen, geçtiğimiz yılın ilk üç aylık dönemine göre değer bazında yüzde 0,53 artarak 144 milyon 855 bin 976 dolara ulaştı. Yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı Rusya Federasyonu alırken, Rusya Federasyonu’nu sırasıyla Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna izledi. Ocak-Mart döneminde en fazla ihraç edilen tarım ürünü 74 milyon 875 bin 76 dolar ile domates oldu. Domatesi sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve nar izledi.

Avrupa Birliği’nin 669/2009/EC Sayılı Komisyon Yönetmeliği çerçevesinde AB’ye ihraç edilen taze biber, kabak, domates ve armut ürünleri için yüzde 10 sıklıkla analiz zorunluluğu uygulamasının devam ettiğini belirten Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Ancak, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren ülkemiz menşeli biber, kabak ve domates ürünleri AB’ye giriş noktalarında Methomyl ve Oxamyl aktif maddelerinin yanı sıra Carbendazim, Clofentezine, Diafenthiuron, Dimethoate, Formetanate, Malathion, Procymidone, Tetradifon, Thiophanate-methyl aktif maddeleri bakımından da analize tabi tutulacak." dedi.

Sektör için kritik döneme girildiğine dikkat çeken Satıcı, ihracatta sıkıntı yaşanmaması için üreticilerin daha dikkatli olmaları, üretimde ruhsatsız ilaçları kullanmamaları ve zirai ilaçların bekleme sürelerine dikkat etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Satıcı, domates ihracatının, havaların ısınmasıyla bir miktar artış göstermesini beklediklerini aktardı.

SÜS BİTKİLERİ İHRACAT ARTIŞINDA HIZ KESMİYOR

Süs bitkileri sektöründe ihracat artışı da hız kesmeden devam ediyor. Sektörde 2011 yılının ilk üç ayında büyük ihracat artışı yaşandı. Mart ayında Türkiye süs bitkileri ihracatı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 32 artış göstererek 11 milyon 830 bin 952 dolar oldu. 2011 yılının ilk üç aylık döneminde ise süs bitkileri ihracatı yüzde 28 artarak 24 milyon 442 bin 409 dolara çıktı. Canlı bitkiler ihracatı ise, ilk üç aylık dönemde yüzde 69 artış göstererek 12 milyon 298 bin 171 dolar oldu. Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatımız istikrarlı bir şekilde artıyor.

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 2011 yılında ilk üç aylık dönemde süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarlarının sırasıyla Irak, Hollanda, Birleşik Krallık, Almanya, Türkmenistan, Ukrayna ve Rusya Federasyonu olduğunu kaydetti. Canlı bitkiler ihracatında en önemli pazar haline gelen Irak’a yüzde 278 ihracat artışının gerçekleştiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, "İhracatımızda görülen istikrarlı artışın yıl boyu devam edeceğine inanıyor, sektörümüzün tüm ihracatçılarımızın özverili çabalarıyla daha da önemli başarılara imza atacağını düşünüyorum." dedi.

TEKSTİL VE HAMMADDE İHRACATI YÜZDE 85 ARTTI

Antalya’dan yapılan tekstil ve hammadde ihracatı ise, 2011 yılının mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118,88 oranında artış gösterdi. Mart ayında yapılan tekstil ihracatından 5 milyon 964 bin 510 dolar döviz girdisi sağlandı. Üç aylık dönemde ise tekstil ve hammadde ihracatı geçen senenin aynı döneme göre yüzde 84,70 artış kaydederek toplamda 34 milyon 955 bin 195 dolar olarak gerçekleşti. Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD, en fazla tekstil ürünleri ihracatı yapılan ülkeler oldu. En fazla tekstil ürünleri Sektörün ihracatını değerlendiren Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, tekstil ihracatındaki bu artışın sürmesini beklediklerini söyledi. Tekstil sanayinde 2010 yılının ikinci yarısından sonra firmaların modernizasyon yatırımları yapmaya başladığına işaret eden Kalkavan, "Ayrıca kapanmış bazı tesislerin tekrar açılıp üretime başladıklarını görmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz. Beşikten mezara kadar insanoğlunun giyinmek ve örtünmekle başlayan temel ihtiyaç maddelerini üreten ülkemizin yüz akı tekstil sektörü, kalkınma ve büyüme lokomotifi olmaya devam etmenin haklı gururunu taşıyor." dedi.