Aydın’A Yağan Kar Hayatı Felç Etti

Aydın’ın Kuyucak İlçesi’ne bağlı Belenova Köyü yakınlarında kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan 16’sı öğrenci 2’si çocuk 25 kişi 10 saat süren çalışmanın ardından kurtarıldı.

İki minibüs ve 1 otomobilde mahsur kalan 25 kişinin Belenova köyü yakınındaki soğuk hava deposuna sığındığı öğrenildi. Cep telefonları ile yardım isteyen köylülerle öğrencilerin imdadına 10 saat süren çalışma sonrası ulaşıldı.

Edinilen bilgiye göre; Kuyucak’a 50 kilometre mesafedeki Ovacık, Yukarı Yakacık, Yeşildere, Sarıcaova, Musakolu ve Taşoluk köylerinden taşımalı eğitimle Kuyucak’taki okullarda eğitim gören 16 öğrenciyi taşıyan minibüsle, köylerine dönen 9 kişi, Kayran köyü yakınlarında aniden bastıran karla karışık tipiye yakalandılar. Saat 16:30 sıralarında araçları ile Belenova Köyündeki soğuk hava deposu yakınlarına kadar gelen öğrenciler ve köylüler, buraya sığınarak tipinin geçmesini beklediler. Araçları yolda mahsur kalanların imdadına Köy Hizmetleri’ne bağlı bir greyder yetişmesine rağmen greyderinde karda mahsur kalması ile 10 saat süren mücadele başladı. Saatler, gece yarısını geçtikten sonra gelen ikinci greyderle yolları kısmen açılan mahsur öğrenci ve vatandaşlar, jandarma ekipleri, Aydın İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin de desteği ile kurtarıldılar. Ancak köylerine giden yolların kar ve tipi nedeniyle kapalı olması yüzünden afetzedeler Kuyucak Kaymakamı Nuri Özder’in emriyle ilçedeki öğrenci yurduna yerleştirildiler. Sıcak yemek verilen öğrencilerin büyük bölümü kurtulduklarına sevinmeden ertesi gün okullarında girecekleri sınava çalışamadıkları için üzüldü.

“ELMA DEPOSUNA SIĞINDILAR”

Belenova Köyü’nün üst kısmında bulunan Ovacık, Yukarıyakacık, Yeşildere, Sarıcaova, Musakolu ve Taşoluk köylerinden Kuyucak’taki okullara taşınan 16 öğrenci ve yine bu köylerde ikamet eden 9 kişiyi taşıyan Şükrü Koç yönetimindeki 09 M 7314 plakalı minibüs ile Halil İbrahim Balcı yönetimindeki 09 P 7318 plakalı minibüs aniden bastıran tipi nedeniyle Belenova köyü yakınlarında yolda mahsur kaldı. Havanın kararması ve kar yağışının etkisini artırması nedeniyle öğrencilerle birlikte yolcular yol kenarında bulunan soğuk hava deposuna sığındı. Buradaki görevlinin desteği ile sobayla ısınan öğrenci ve köylüler 10 saatlik bekleyişin ardından kurtarıldılar.

“HASTA YAKINLARI ÇİLEDEN ÇIKTI”

Yılda 1 kez yağan ve etkili olan kar yağışı nedeniyle yolda kalarak çileden çıkan köylüler yolların bir an önce açılmasını istedi. Nazilli Devlet Hastanesi’nde Elif Uçak’ı(5) tedavi ettirdiklerini ve köye dönüşte yolda kaldığını belirten Elif’in babası; “Öğleden sonra Nazilli’de hastanede işimiz bitti ve arabamızla köye dönmek için yola koyulduk. Yolda kar yağmaya başladı. Saat 16:30 sularında Belenova köyü soğuk hava deposunu 100 metre geçtikten sonraki rampada arabam zincir olmasına rağmen çıkmadı. Bu sırada öğrenci minibüsü ve hat minibüsü de çıkamadı. Bizde yardım istedik, fakat yardım gelmeyince bu elma deposuna sığındık. Yaklaşık 8-9 saattir çocuğum hasta ve biz burada bekliyoruz. Allah’tan soba yanıyor, fakat çocuğum rahat bir şekilde dinlenemiyor. Öğleden sonra gelen greyder buradan geri döndü. Ne zinciri varmış ne de lambaları çalışıyormuş. Eğer o greyder yolu açsaydı biz şimdi evimizde olacaktık. Bu tür işler yapan kurumlar bu araçları denetlemiyor mu. Şuan 6 köyün ulaşımı kapalı, buralarda bir hasta olsa ambulans nasıl gelecek, nasıl müdahale edilecek bilemiyorum. Biraz sorumluluklarında duyarlı olsunlar” dedi.

“AYDIN PROTOKOLÜ SEFERBER OLDU”

Mahsur kaldıktan sonra cep telefonları ile yardım isteyen öğrenci ve köylüler, yardım ekibinden önce olay yerine ulaşan gazetecilerinde yardımıyla Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Kuyucak Kaymakamı Nuri Özder ve AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk’ten yardım istediler. Karayollarından destek isteyen protokol üyelerinin ardından bölgeye gönderilen ikinci bir greyderle 10 saat sonra öğrencilere ulaşıldı. Arazinin dağlık olması nedeniyle yoğun bir çaba sarfeden jandarma ekipleri ve Aydın İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğüne bağlı ekipler, İl Özel idaresine bağlı greyder ekibinin desteği ile 15 kilometrelik karlı yolu aşarak öğrencilere ve köylülere ulaştı. 6 köyden taşımalı eğitim gören 16 öğrenci ve 2 si çocuk 8 sivil vatandaşı Kuyucak’ta bulunan öğrenci yurduna götürmek için Kuyucak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Rahmi Terzi ikna etmeye çalıştı. Öğrencilerin ve köylülerin greyder ile yolların açılması isteğinin sabaha kadar mümkün olmayacağının anlatılmasının ardından öğrenciler Kuyucak’ta bulunan yurda götürülürken, köylüler sabaha kadar bekleme kararı aldı.

Kaynak: İHA