Npr Radyosu Yetkilisine Gizli Kamera Tuzağı

ABD‘nin başkenti Washington‘da bir restoranda yerleştirilen gizli kamera ile tuzağa düşürülen NPR radyosunun Başkan Yardımcısı Ron Schiller‘in Çay Partisi (Tea Party) adlı grup hakkında ağır sözler sarf ettiği ortaya çıktı.

ABD‘nin başkenti Washington‘da bir restoranda yerleştirilen gizli kamera ile tuzağa düşürülen NPR radyosunun Başkan Yardımcısı Ron Schiller‘in Çay Partisi (Tea Party) adlı grup hakkında ağır sözler sarf ettiği ortaya çıktı. Gizli kayıt görüntülerinin basına yansımasının ardından NPR tarafından yayınlanan haberin giriş bölümünde Schiller’in yakında görevinden ayrılacağı duyuruldu.

İnternet haber sitelerine düşen yaklaşık 12 dakikalık kayıtta Schiller, Çay Partililer için ağır sözler sarf edip, bu kimselerin ırkçı, radikal ve tehlikeli insanlar olarak tarif ettiği görülüyor.

Görüntülerdeki konuşmalar esnasında Schiller, ‘‘Çay Partililer fanatik şekilde insanların hayatlarına müdahale eden aşırı Hristiyanlar. Aslında onların Hıristiyan olduklarını bile söyleyemem. Garip Evangelik (Hristiyanlıkta bir tür mezhep) bir hareket.’’ dediği görülüyor.

Schiller konuşmasını şöyle sürdürüyor; ‘‘Çay Partililer, sadece İslamifobik değil aynı zamanda da yabancı düşmanı. Temelde Onlar (Çay Partililer) beyaz, orta sınıf, üzerinde silah taşıyan Amerikalılar. Yani korkulacak birileri. Onlar gerçekten de ırkçı, ırkçı insanlar.’’ Schiller gizli çekilen kayıttaki görüntülerinde sözlerini şöyle devam ettiriyor; ‘‘Benim şahsi fikrim; okullarımızda Müslümanların sesi hala yok. Bunun bir benzeri ulusal sorunumuzda kadınlarında sesleri yok.’’

Schiller, görüntülerde Amerika’da eğitimin yeterince halka indirgenemediğini bu nedenle de eğitim alan elit bir kısmın ülkeyi yönettiğini ifade ediyor. Schiller‘in, Ekim ayında NPR’daki işine son verilen ve ‘‘Uçakta Müslüman kıyafetler içinde birisini görsem korkuyorum’’ diye açıklamada bulunan Juan Williams’ın işten kovulmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu da ifade ettiği görülüyor.

Kendilerini İslami bir dernekten diye tanıtan James O’Keefe ait Projet Veritas kuruluşunun muhabirleri ile bir restoranda buluşan Schiller, NPR’ın devlet yardımı almaması gerektiğini ve ihtiyaç da duymadığını dile getiriyor. Salı sabahı internet sitelerine düşen görüntülerde, Müslüman Kredi Eğitim Eylem Merkezi’nden (Muslim Education Action Center Trust) olduklarını söyleyen ve Shaugh Adeleye ile Simon Templar (kendilerini İbrahim Kasaam ve Amir Malik diye tanıtıyorlar Schiller’e) isimli Projet Veritas’ın muhabirleri ile buluşan Schiller’in yanında yine aynı radyoda görev yapan müdür Betsy Liley de bulunuyor.

Muhabirler, tuzağa düşürdükleri Schiller’e, NPR radyosuna 5 milyon dolarlık yardım yapmak istediklerini söylüyor. Görüntülerin 22 Şubat tarihinde çekildiğini belirten O’Keefe’nin sahibi olduğu Projet Veritas, internette özeti yayınlanan görüntünün orijinalinin iki saat olduğu bilgisini de verdi.

Gizli kamera kaydını mimarı olan James O’Keefe, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Daha önce de (Eylül 2009) ACORN (The Association of Community Organizations for Reform Now) adlı kuruluş da çalışan bazı kişilerin insan kaçakçılığı olayına karışan görüntülerini de yayımlamıştı.

NPR radyosu uzun süredir Cumhuriyet Partililer ve muhafazakar çevre tarafından solcu olmakla ve bu yönde yayın yapmak ile eleştiriliyordu.

NPR radyosu Amerika genelinde yayın yapan ve halktan aldığı bağışlarla ayakta duran, reklam almayan daha çok haber, haber yorum, ilmi ve sanatsal içerikli yayınlara ağırlık veren son derece seviyeli bir kuruluş olmakla tanınıyor. NPR radyosu yıllık federal devletten 90 milyon dolarlık yardım alıyor. NPR’ın yıllık giderinin ise 800 milyon dolar olduğu bunun 700 milyondan dolardan fazlasının halkın yardımları sayesinde karşılandığı da biliniyor.