‘Bursa Markası’ Konut Kurultayı’Nda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Toplu Konut İdaresi tarafından İstanbul’da düzenlenen 2011 Konut Kurultayı’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı projeler öne çıktı.

Geleceğe dönük konut stratejilerinin ele alındığı kurultaya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Faruk Özak, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, BM Habitat İnsan Yerleşimleri Başkanı (UN-HABITAT) Joan Clos, Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Birliği Başkanı Ismael Fernandez Mejia (ISOCARP) ile çok sayıda yerli ve yabancı uzman katıldı.

Türkiye’nin gelecekteki konut stratejilerine ilişkin yeni hedefleri belirlemek, konut meselesine çözüm arayışları ve kentsel dönüşümde tecrübelerin paylaşılmasını hedefleyen kurultayda, mimarlık, mühendislik, kültür, yerel siyaset, sanat, şehircilik, inşaat, çevre, eko sistem, jeoloji, meteoroloji gibi farklı ama birbirini tamamlayan disiplinleri temsil eden uzmanlar, sunumlar yaptı. Farklı yaklaşımların dile getirildiği kurultayda, doğal afetlerin tehdidi altında yaşayan kentlerdeki konutlar için uygulama önerileri masaya yatırıldı.

Türkiye’de marka şehirler oluşturulması kurultayın en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. Türkiye’de zengin kültürel ve doğal değerlere sahip kentlerin markalaştırılması yöntemleri “Marka Kentler” konulu oturumda ele alındı. GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya’nın moderatörlüğünde yapılan oturumda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kore Mimarlar Odası Başkanı Dr. Lee Sang- Leem, Urban Green Global Kurucusu ve Kentsel Gelişme Uzmanı Sydney Rasekh ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, marka kent hedefi doğrultusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, sunumunda büyük  medeniyetlerin buluşma noktası olan tarihin her döneminde gerek coğrafi konumu, gerek sosyal hayat tarzı, gerekse ülke ekonomisindeki rolü sebebiyle Bursa’nın sürekli ilgi odağı olduğunu söyledi. Marka kent hedefi doğrultusunda günümüzde önemli çalışmaların hayata geçirildiğini ifade eden Vardar, “Planlama, kentsel dönüşüm, tarihi mirası koruma ve yaşatma projeleri, ulaşım yatırımları, yeşil alan, alt yapı projeleri, kültürel organizasyonlar ve sosyal sorumluluk projeleri ile marka kent oluşturma yolunda hızla ilerliyoruz. Vatandaşların yaşama alanlarının en iyi seviyeye ulaştırılması ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda herkes için kaliteli bir hayat ve küresel alanda daha iyi imkanlar sunmayı ana hedef olarak belirledik. Strateji, yöntem ve tekniklerin kentler için kullanılması anlamına gelen ‘marka kent’ olma sürecinde tüm çalışmaların kapsamlı bir planlama ve yasal düzenleme ile yapılması gerektiği unutulmamalı” diye konuştu.

Kaynak: İHA