İçme Suyu Numulerinde Ürküten Sonuçlar Çıktı

Adana‘nın merkez ve ilçelerinde şebeke ve kuyu sularından alınan numunelerin yarıdan fazlasının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı ortaya çıktı.

Adana‘nın merkez ve ilçelerinde şebeke ve kuyu sularından alınan numunelerin yarıdan fazlasının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı ortaya çıktı. İki çeşme numunesinde ise mikrobiyolojik açıdan sakınca olduğu belirlendi. Köylerde otomatik klorlama yapan cihazların bulunmayışından sonuçların sağlıksız çıktığı ileri sürülüyor.

İl Sağlık Müdürlüğü‘nce geçen yılın ocak ayından ağustos ayına kadar merkez Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Yumurtalık, Karaisalı, Kozan, İmamoğlu, Ceyhan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Karataş, ve Aladağ‘daki şebeke ve kuyu sularından içme suyu numuneleri alındı. 1640 noktadan alınan içme suyu örneklerinden merkez Yüreğir ilçesi Kiremithane mahallesindeki A.S.M.çeşmesi ile merkez Seyhan ilçesi Yalmanlı mahallesi ilköğretim okulu çeşmesinin mikrobiyolojik yönden kullanılmasında sakınca bulunduğu belirlenirken 731‘inin İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı tespit edildi. Sağlıksız su bulunan yerler arasında köy ve köy okullarının olması dikkat çekiyor. Özellikle çocukların kullandığı köy ilköğretim okullarındaki suyun sağlıksız oluşu terginlik yaşatıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü‘nden bir yetkili, sonuçların nüfusun yoğun olduğu yerlerde değil toplam nüfusun onda birine denk gelen yerlerde çıktığını ileri sürdü. Sonuçların yönetmelik hükümlerine uygun çıkmayışını köylerde otomatik klorlama cihazları bulunmamasına bağlayan yetkili, sorunun çözümü için muhtarların İl Özel İdaresi‘ne teklifte bulunması gerektiğini dile getirdi. Köylerin klorlama cihazı eksiklerini İl Özel İdare Müdürlüğü‘nün sağlaması gerekiyor. Aynı yetkili, su örneklerinden çok sağlıksız olanlar için acil tedbir alınmasını sağladıklarını sözlerine ekledi.