Belçika’Da Ay-Yıldız’Lı Karnaval Coşkusu

Belçika’da ‘Türk Köyü’ olarak tanınan Faymonville’ndeki karnavala her yıl olduğu gibi bu sene de Türk bayrakları damgasını vurdu. Büyükelçi Murat Ersavcı ve Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy’un da aralarında bulunduğu karnavala çok sayıda Türk vatandaş da coşkuya iştirak etti.

Belçika’da ‘Türk Köyü’ olarak tanınan Faymonville’ndeki karnavala her yıl olduğu gibi bu sene de Türk bayrakları damgasını vurdu. Büyükelçi Murat Ersavcı ve Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy’un da aralarında bulunduğu karnavala çok sayıda Türk vatandaş da coşkuya iştirak etti.

    Belçika’da ‘Türk Köyü’ olarak bilinen Faymonville köy sakinleri bu yıl da ‘Ay-Yıldızlı’ karnaval coşkusu yaşadı. Öğle saatlerinde başlayan karnavalın önünde ellerinde Türk bayrağı ve geleneksel Türk giysileri içinde üç atlı yer aldı. Atlıların hemen arkasında bulunan ve Türk mehter takımına benzetilmeye çalışılan bando takımı yürüdü. Faymonville’deki karnavala bu yıl da Belçika’nın yanı sıra çevre ülkelerden gelen çok sayıda Türk vatandaş iştirak etti. Yol kenarına dizilen gurbetçilerimiz geçit törenindeki Türk motifleri karnavalcıların geçişini dakikalarca alkışladı.

    Karnavala ilk kez katılan Büyükelçi Murat Ersavcı "Ülkemizin bayrağını Avrupa’nın ücra bir köyünde görmek doğrusu çok heyecan verici. Son derece eğlenceli, zevkli bayrağımızın dalgalandığı bir ortamda çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Burada sadece Brüksel’den veya Liege bölgesinden gelenler olmadı. Almanya’dan gelen Türkler de var. Üç atlının Türk bayrağı ve Türk kıyafetleriyle karnavalı başlatması son derece zevkliydi." şeklinde konuştu.

    Belçika Karadenizliler Folklor Derneği’nin de ilk kez korteje katılması vatandaşlardan olumlu tepki alırken, karnaval araçlarının geçtiği güzergahta çok sayıda Türk bayrağının pencerelere asılması dikkat çekti.

    BELÇİKA BAYRAĞI YERİNE TÜRK BAYRAĞI

    Belçika’nın Almanya, Lüxemburg sınırında ve başkent Brüksel’e 160 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkenin en güzel yerleşim birimi olan Malmidy’e bağlı şirin köy Faymonville her yönüyle farklı bir yerleşim birimi. Ülkenin en güzel turistik yerlerinden ve kayak merkezlerin birisi. Aynı zamanda tatilcilerin ve öğrencilerin kamp için seçtikleri mekânların başında geliyor. Onlar kendilerini Türk olarak görüyor ve Türk bayrağını vazgeçilmezleri arasında kabul ediyorlar.

    Ay yıldızlı bayrağı belediye binasının sağına ve solunda göndere çekili duruyor. Belçikalı olmalarına rağmen köyde Belçika ile ilgili sadece köyün girişinde Türk bayrağı ile birlikte bulunan Belçika bayrağı var.

    Aslında Türklükle uzaktan yakından alakaları yok. Birçoğu Türkiye’nin haritadaki yerini henüz yeni öğrenmiş. Türkiye’yi ve Türkleri tanıyanı ise pek az. Ama karnaval için köye vardığınızda kendinizi Anadolu’nun her hangi bir köşesinde hissediyorsunuz.

    Yaklaşık 100 haneden oluşan köyde bir kaç yüz insan ancak hayatını idame ettiriyor. Köyde en dikkat çeken unsur ise Türk bayrağının hiç eksik olmaması ve bayrağın bir sembol haline gelmesi. Karnaval zamanlarında sokak ve caddelerde Osmanlı kıyafetine bürünmüş çocukları görmek mümkün. Kadınlar Türk kıyafetlerine benzer giysiler giyerken erkekler atları üzerinde Türk bayrağı taşıyor.