Amerikalıların Kendi Güvenliklerini Sağlaması Silahlanmayı Artırıyor

ABD‘de, Ocak ayında bayan kongre üyesi Gabrielle Giffords‘un başından vurularak ağır yaralı olarak kurtulduğu silahlı saldırının ardından ABD‘deki silahlı şiddet ve etkisiz kalan silah yasaları son haftalarda yoğun şekilde tartışılıyor.

Amerika‘nın farklı kesimlerinden insanlar güvenliklerini kendileri üstlenirken, ABD Kongresi de artan silaha dayalı şiddetle mücadeleye yeni yasayla karşılık vermeye hazırlanıyor. 8 Ocak‘ta Arizona eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda psikolojik problemleri bulunan Jared Lee Loughner (22), düzenlediği saldırıda aralarında Giffords‘un yardımcısı, federal bir yargıç ile 9 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 kişinin hayatını kaybetmesine 19 kişinin yaralanmasına sebep olmuştu. Loughner, Glock

marka yarı otomatik silahla saçtığı dehşetle Amerika‘da silah yasalarının düzenlenmesi tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi. Ancak, başından vurulan Giffords, çok iyi silah kullanmasıyla tanınıyordu ve ABD Anayasasının vatandaşlara verdiği silah taşıma hakkını savunuyordu.

ABD‘deki silah yasaları tartışılırken farklı kesimlerden insanlar da güvenliklerini kendileri sağlamaya ve bunun eğitimini almaya devam ediyor. 2000‘li yılların başında Boston‘da eşcinsel toplumuna silahı tanıtmak için kurulan Pink Pistols eşcinsellere atış talimi veriyor. Pink Pistols‘un internet sitesinin açılışında ‘Silahlı eşcinseller alt edilemez‘ yazısı dikkat çekiyor. Pink Pistols Washington Başkanı Dexter Guptill, "İlk izlenimim atış yapmanın insanlara eğlence kattığını görmek oldu" dedi. Kendisi

bir eşcinsel olmayan Guptill, sadece cinsiyet tercihlerinden dolayı değil aynı zamanda magandalardan nefret ettiği için bu grupla ilgilenmeye başladığını belirterek şunları söyledi: "Magandalar sadece zayıf olduğunu düşündükleri kişilere musallat olmazlar. Aynı zamanda popüler olmadığını sezdikleri kişilere de bulaşırlar." Yasal olarak silah taşıdığını söyleyen Guptill, bir ilk yardım kitine, maske ve eldivene, yangın söndürme tüpüne sahip olmakla aynı sebepten dolayı silaha sahip olma ihtiyacı duyduğunu

ifade etti. Guptill, "Benim için silaha sahip olmak diğerleriyle aynı. Bu kendi güvenliğimden kendimin sorumlu olması fikrinden geliyor. Güvenliğimin, korunmamın bir başkasının elinde olması acizliktir" dedi.

Washington‘da yaşayan ve iki yıldır Pink Pistols üyesi olan Darby Hickey, Dexter‘la tanıştıktan sonra kendisinin çok iyi bir eğitmen olduğunu anladığını ve iki yıldır buraya gelmeye devam ettiğini ve gelirken her seferinde başkalarını da getirdiğini söyledi. Silah yasalarına çok fazla aldırış etmediğini belirten Hickey, silahla talim yapma ve silah kullanmayı öğrenmeyi sevdiğini şöyle anlattı: "Belki ideal bir dünya silahların olmadığı bir dünyadır ama silahlar var ve çok tehlikeliler. Bu yüzden

silahların ortadan kaldırılması hayalini kurmaktansa onları nasıl kullanacağımı tercih ettim." Hickey‘in arkadaşı Megan Caine de grubun fikirlerinden hoşlandığı için Pink Pistols‘a katıldığını söyledi. Caine, "İnsanlara nasıl atış yapılacağını öğreten kişileri gerçekten takdir ediyorum. Pink Folks‘un genellikle bastırılmış ve hırpalanmış kesime destek çıkma fikri hoşuma gidiyor" dedi.

Diğer tarafta ise silahların saçtığı dehşete karşı 1970‘li yıllardan beri mücadele veren Brady Merkezi bulunuyor. 1981 yılında eski ABD Başkanı Ronald Reagan‘a düzenlenen suikast girişiminde Beyaz Saray Sözcüsü James Brady‘nin yaralanarak felç kalmasından sonra merkezin ismi değiştirilerek Brady Merkezi halini aldı.

James Brady, eşiyle birlikte ABD‘de bireylere silah satışının kontrol altına alınması yönünde lobi girişimlerini sürdürüyor. Brady Merkezinin başkanı ve CEO‘su Paul Helmke merkezin faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Biz temelde, silahlarla ilgili olarak bu ülkeye sağduyunun gelmesini sağlamaya çalışan bir grubuz. Bu ülkede silahlı şiddetin önlenmesini ve azaltılmasını istiyoruz. Tehlikeli insanların silah sahibi olmasının daha da zorlaştırılmasını istiyoruz, silah sahibi olan kişilerin de risklerin ve

sorumlulukların farkında olmalarını istiyoruz. Onlar çoğu zaman bu ülkede problemin bir parçası oldular" dedi.

Silahlı şiddetin topluma etkisinin Indiana eyaletinin Fort Wayne şehri valisiyken farkına vardığını söyleyen Helmke, sokaklarda daha fazla polis görevlendirdiğini, inanca dayalı girişimlerde bulunduğunu ancak zayıf silah yasalarının engel teşkil ettiğini belirtti. Helmke, "Silahlı şiddet birçok yerde birçok kişiyi etkiliyor" dedi.

Brady Merkezi‘nin Federal Hukuk Yönetici Yardımcısı Colin Goddard‘dan bahseden Helmke, Goddard‘ın 2007 yılında Virginia Tech Üniversitesi‘nde öğrenciyken silahlı saldırıda yaralandığını söyledi. Helmke, Seung-Hui Cho isimli bir öğrencinin üniversitede silahla saçtığı dehşette kendisini öldürmeden önce 32 kişiyi öldürdüğünü, Goddard‘a dört kurşun isabet etmesine rağmen hayatta kaldığını söyledi.

Virginia Tech‘teki saldırının ardından hukukçular ve uzmanlar Cho‘nun akıl sağlığının yerinde olup olmadığını ve bu sebeple ateşli silah satın alıp alamayacağını tartışmıştı. Bu tartışmalar Arizona‘da kongre üyesine saldırı yapılıncaya kadar yüzeysel olarak devam etmişti ve kanıtlar saldırgan Loughner‘in de bazı ruhsal sorunlarının olabileceğini göstermişti. ABD‘de ruhsatlı silah satan dükkanlar müşterilerinin geçmişini araştırmadığı için akli dengesi yerinde olmayan insanlara silah satabiliyorlar.

Helmke, "Bu ülke bir insanın silah ve benzeri şeyleri kullanması problem değil. Esas problem bu insanların riskleri ve silahlarla birlikte gelen sorumlulukları kavrayamamasıdır. Biz de ülke olarak tehlikeli insanların bu silahları elde etmesini oldukça kolay hale getiriyoruz" dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan finans uzmanı Laurel Dabb silah kontrolünün katılaştırılması gerektiğini savundu. Kırsal alanda avcılık kültürünün hakim olduğu bir bölgede yetişen Dabb, şöyle konuştu: "İnsanların silah sahibi olmak için amaçları ve sebepleri olduğunu düşünüyorum. Ancak, bu sistem daha etkili bir hale getirilmeli ve kimlerin silaha sahip olacağını bilmemiz gerekli"

Hava Kuvvetlerinden emekli Kirk Boykin de güvenliğini kendisinin sağlamasının gerektiğini düşündüğün7rinden hoşlandığı içinü söyledi. Bir grup çocuğun evinin penceresini kırdığını belirten Boykin, "Eşimin ve kendimin güvenliğinden endişe ediyorum. Ekonominin kötü gitmesiyle birlikte insanlar işsiz durumda ve suç oranı da hayli artmakta" dedi.

Kaynak: İHA