Eskkk Başkanı Ali Evren‘den Torba Yasası Açıklaması

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, sicil affının çıkmaması nedeniyle birçok üyelerinin torba yasasından yararlanamadığını söyledi.

ESKKK Başkanı Ali Evren, makamında yaptığı basın açıklamasında, "Türkiye Büyük Millet Meclisinde 6 aylık bir zaman zarfında 113 madde ve geçici maddeler ile beraber toplam 300 kaleme yakın torba yasası resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Ancak bu torba yasasının bir ayağının topal olduğunu görmekteyiz. Çünkü bir çok esnaf ve sanatkarlarımızın çek, senet ve kredi kartlarından kara listede bulunmaktadır. Torba yasasında bu sorunlar yer almadığından esnaf ve sanatkarlarımız kara kara düşünür

oldu. Bu torba yasası içerisinde yer alan SSK, Bağ-kur, Maliye, Belediye Vergi Cezaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifinde takibe düşmüş olan esnaf ve sanatkarlarımız gecikme faizi borçlarının affı konusunu 5 yıldan beri beklemekteydi. Bu fırsatı değerlendirip borçlarını ödemek için bankalarda ve Esnaf Kredi Kooperatiflerinde kredi çekmek isteyeceklerdir. Ancak kara listede oldukları için buralarda kapılar kendilerine kapanmıştır" ifadelerini kullandı.

Ali Evren, "Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinde Kredi kullanmak isteyen esnaflarımız Bu kara liste sorunları ile karşı karşıya gelmektedir. Bunlardan birkaç tanesini söyleme gereği duymaktayım.

Esnaf ve sanatkarlarımız bu torba yasasındaki kolaylığı kaçırmaması için parlamentonun çok acil bir şekilde kara listede bulunan esnaf ve sanatkarlarımız için bir çalışma yapmasını beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Evren, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine, Kredi borcu 31 Aralık 2010 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden ortakların 31 Mart 2011 tarihine kadar başvurmaları kaydıyla; takibe intikal eden kredi borcu anapara tutarının 2 ay içerisinde ödenmesi durumunda gecikme faizi tahsil edilmeyeceğini bildirip, "Kredi borçlarını yıl sonuna kadar taksitlendirilmesi durumunda yılık yüzde 5, gecikme faizi uygulanacaktır. Kredi borçlarını 24 aya kadar taksitlendirilmesi durumunda yıllık yüzde 12

gecikme faizi uygulanacaktır" dedi.

Kaynak: İHA