Yurt dışına kaçırılan eserlerimiz

Türkiye, Anadolu'dan yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserlerden 4 bin 516'sını 13 yılda geri aldı.

Yurt dışına kaçırılan eserlerimiz
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış eserlerin iadesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen çalışmaların, yerli-yabancı basının, yerli-yabancı müzayede kataloglarının, internet sayfalarının, yayınların takip edilmesi, ihbarların araştırılması, İçişleri-Dışişleri ve Adalet bakanlıkları ve uluslararası kuruluşlarla yapılan işbirliği ile gerçekleştirildiği belirtildi.

Yurt dışına kaçırılan eserlerin, ''1970 UNESCO Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi Sözleşmesi'' çerçevesinde diplomatik girişimler yoluyla iadesinin istendiği hatırlatılan açıklamada, iade isteğinin kabul edilmemesi halinde Dışişleri Bakanlığınca sağlanan avukatlık firmaları aracılığıyla dava yoluna gidildiği bilgisine yer verildi.
Açıklamada, çok fazla eserin yurt dışına kaçırıldığına işaret edilerek, bu eserlerin iadesine yönelik, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ikili görüşmeler çerçevesinde iade girişimlerinin sürdüğü, özellikle Almanya, Amerika, İngiltere gibi ülkelerin müzelerinde bulunan eserler olmak üzere yoğun girişimlerde bulunulduğu belirtildi.
Kültür varlıklarının korunması amacıyla, Bakanlığa bağlı müzelere uzman personel sağlandığına işaret edilen açıklamada, mevcut güvenlik önlemlerinin de arttırıldığı kaydedildi.

13 YILDA 4 BİN 516 ESERİN İADESİ SAĞLANDI

Açıklamada, bu konuda uluslararası kuruluşlarla da işbirliği yapıldığı, toplantılar ve sempozyumlar düzenlendiği ve ilgili ülkelerle ikili müzakereler sürdürüldüğü bildirildi.
Bu çerçevede Almanya'ya 1917 yılında restorasyon amacıyla götürülen, halen Berlin Müzesinde bulunan Boğazköy Sfenksinin iadesine ilişkin girişimlerin sürdürüldüğü vurgulanan açıklamada, bu konuda Ankara'da, 18 Nisan Pazartesi günü iki ülke yetkilileriyle uzmanlarının katılacağı bir toplantı gerçekleştirileceği ifade edildi.
Açıklamada, ayrıca British Museum'da bulunan Samsat Steli ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde bulunan Herakles Heykeli'nin üst yarısının, öncelikli olarak Türkiye'ye iadesi için çalışmaların devam ettiğine işaret edildi.

Yurtdışında bulunan eserlerin Türkiye'ye iadesi çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında, 1998–2001 yılları arasında 491, 2002–2006 yılları arasında 416, 2007–2011 yılları arasında 3 bin 609 olmak üzere 13 yılda toplam 4 bin 516 eserin iadesinin sağlandığı kaydedildi.
Bu eserler arasında, 2004 yılında Sırbistan-Hırvatistan arasındaki Batrovçi Sınır Kapısı'nda ele geçirilen bin 485 adet sikke ve 380 arkeolojik eser olmak üzere toplam bin 865 adet eserin de yer aldığı bildirildi.
Eserlerin iadesi için Bakanlığın girişimleri ve yapılan müzakereler neticesinde, Sırbistan'ın söz konusu eserleri iade etmeyi kabul ettiği ve söz konusu eserlerin 25 Şubat 2011'de iadesinin sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, 1960'larda Türkiye'de yaşayan bir İngiliz vatandaşının oğlunun, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğine başvurarak babasının Türkiye'de bulunduğu yıllarda edinmiş olduğu çeşitli dönemlere ait ve çok iyi durumda olan eserleri iade etmek istediğini bildirdiği ve bu doğrultuda M.Ö. 3000'li yıllara tarihlenen 2 altın diadem, 1 adet bronz boğa sistrumu, 1 adet pişmiş toprak kaplumbağa ritonu, 1 adet pişmiş toprak depas, 2 adet pişmiş toprak tek kulplu maşrapa, 3 adet pişmiş toprak ip delikli çömlek, 6 adet pişmiş toprak çömlek ve 1 adet pişmiş toprak minyatür vazocuktan oluşan toplam 17 eserin de Türkiye'ye getirildiği kaydedildi.



Kaynak: AA