Gaün‘de Dış Ticaret Ve Lojistik Zirvesi Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Ekonomi Topluluğu Ticari İletişim ve Lojistik Koluna üye öğrenciler tarafından Lojistik Derneği (LODER) ile Demiryolu Taşımacılığı Derneğinin (DTD) işbirliği çerçevesinde; Üniversite İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu‘nda "Dış Ticaret ve Lojistik Zirvesi" düzenlendi.

Programa, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Akan, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Demiryolu Taşımacılığı Derneği Başkanı İbrahim Öz ile çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

GTO Başkanı Mehmet Aslan burada yaptığı konuşmada, Gaziantep‘in tarihi geçmişi ve coğrafi konumu itibariyle lojistik konusuna yabancı olmadığını söyledi.

İnşaat ve lojistik sektörlerindeki göstergelerin ekonomik gelişimi net bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Aslan, "Türkiye‘nin coğrafi konumu ve potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda lojistikte ilk 5 ülke arasında yer alması gerekir. Gaziantep tarih boyunca lojistik anlamda önemli bir merkez olmuştur. Geçmişte develerle yapılan taşımacılık bugün de TIR‘larla yapılıyor" dedi.

Gaziantep‘e lojistik köy kurulması için girişimler ve çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Aslan, "Lojistik sektöründe Dünya‘da Türkiye, Türkiye‘de de Gaziantep parlayan bir yıldız konumunda. Dış ticarette komşu ülkelerle ticaretimiz çeşitli nedenlerle engellendi. Ekonomisi gelişmiş ülkelerin ticaretleri incelendiğinde toplam ticaretlerinin büyük bölümünü komşu ülkelerle yaptıkları ticaret oluşturmakta. Bu bizim ülkemizde kısa bir süre öncesine kadar yüzde 4-4,5‘larda idi. Ancak, hükümetimizin uyguladığı

doğru ve yerinde politikalarla bu oran yüzde 30‘ları buldu. Ancak bu da yeterli değil. Bu rakamın yüzde 50-60‘lara hatta yüzde 70‘lere çıkması lazım. Bölgemizdeki komşu ülkelere baktığımızda teknolojik üstünlüğümüz görülecektir. Şuanda ne üretirsek bu ülkelere satabilecek durumdayız. Buradaki Pazar gerçekten çok önemli ve Avrupalılar bunu keşfetmiş durumdalar. Biz bu bölgede birçok nedenden dolayı Avrupa ülkelerine göre daha avantajlıyız. Bunu Avrupalılar da biliyor. Gaziantep Ticaret Odası olarak son 3

ayda Avrupa‘dan ve dünyanın değişik ülkelerinden 30 kadar ticaret heyetini ağırladık. Hepsi de bu pazara girebilmek için bizimle birlikte yatırım ve işbirliği olanaklarını sorguluyorlar. Türkiye‘de sektörlere teşvik vermekten daha önemlisi ticaret kanallarının açılması gerekir" diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Akan ise konuşmasında, 2010 yılı itibariyle ülkemizin gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık olarak 114 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, "Bu rakamın yaklaşık olarak 4.6 milyar doları Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilmiş ve bu oranında 3.5 milyar doları Gaziantep‘e ait. Gaziantep bölge itibariyle yapılan ihracatın yüzde 80‘e yakın bir oranını burada yapıyor. Toplam ihracatçı firmalar bazında da baktığımız

zaman 50 bin 375 ihracatçı firmamız var. Bunun bin 100 tanesi Gaziantep‘te bulunuyor. Bu da bizim için çok sevindirici bir durum" şeklinde konuştu.

Ticaret ve lojistiğin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten söyleyen Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş da, "Ticaret ve lojistik kardeştir. Bu iki kavram birbirini tamamlayan iki bütün. Ticaret olmadan lojistik olmaz, lojistik olmadan da ticaret olmaz ve böylece rekabeti yakalayamazsınız. Biz dünya ekonomileri içerisinde 17‘inci sıradayız. Ama Dünya Bankası‘nın gerçekleştirdiği dünya performans indeksinde 39‘uncu sıradayız. Bu nedenle bizim yapmamız gereken çok şey var. Ticareti

kolaylaştırmak adına lojistikle ilgili birçok çalışma yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Demiryolu Taşımacılığı Derneği‘nin beş yıl önce kurulduğunu ve demiryolu taşımacılığını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten Demiryolu Taşımacılığı Derneği Başkanı İbrahim Öz de Nizip yolunda Gaziantep‘e yakışır bir lojistik merkezi ayırdıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Burası yaklaşık altı buçuk milyon metrekare. Buraya lojistik konusunda nasıl bir destek vermek gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz. Türkiye‘de gerçekten demiryolu taşımacılığı ile ilgili güzel gelişmeler var. Son on yıldır çok büyük ilerlemeler kaydettik. Ortadoğu‘ya örnek olacak lojistik alanlarda faaliyet göstermeye başladık"

Yapılan konuşmaların ardından Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Akan tarafından GTO Başkanı Mehmet Aslan‘a bir plaket takdim edildi.

Kaynak: İHA