Bank Asya’Ya 300 Milyon Dolarlık Murabaha Sendikasyonu

Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, 19 ülkeden 26 bankanın katılımıyla 300 milyon doların üzerinde murabaha sendikasyonu sağladı.

Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, 19 ülkeden 26 bankanın katılımıyla 300 milyon doların üzerinde murabaha sendikasyonu sağladı. Katılım bankası, libor artı yüzde 1,5 kar oranıyla getirdiği parayı, özellikle ticaretin finansmanında kullandıracak. İslam hukukunda bir satış türü olan murabaha, alış fiyatı veya maliyet üzerine bir miktar kâr ilavesiyle yapılan satış işlemi şeklinde tarif ediliyor.

Bank Asya‘nın uluslararası mali piyasalardan temin ettiği murabaha sendikasyonunun imza töreni Conrad Otel’de gerçekleşti. Törene Bankasya Genel Müdürü Abdullah Çelik‘in yanısıra, sendikasyona katılan lider bankalar; ABC İslamic Bank‘tan Muzaffer Aksoy, National Bank Abu Dhbai‘den Rola Abu Manneh, Noor İslamic Bank‘tan Syed Moosa Kaleem ve Standart Chartered Bank‘tan Hiren Sigharay katıldı.

Bankasya Genel Müdürü Çelik, murabaha ile ilgili verdiği bilgide; düzenleyici bankalarla birlikte 150 milyon dolar için piyasaya çıkılmasına rağmen, uluslararası piyasalardan iki katın üzerinde talep geldiğine işaret etti. Dolayısıyla toplanan kredi tutarının 300 milyon doların üzerinde (171 milyon dolar ve 94,5 milyon euroluk dilimler halinde) gerçekleştiğini belirtirken, 1 yıl vadeli kredinin LIBOR /EURIBOR+ yüzde 1,5 kâr oranıyla geri ödeyeceni bildirildi.

Sendikasyona, Avrupa ve ABD bankalarının yanı sıra körfez bölgesi bankalarının ilgi ve katılımının da oldukça yüksek olduğunu ifade eden Çelik, "Geniş katılım ile gerçekleştirilen murabaha sendikasyonu, uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine ve Bank Asya’ya duyulan güvenin bir göstergesi." dedi. Geçen yıl aldıkları 255 milyon dolar tutarındaki murabaha kredisi ile reel sektöre finansman sağladıklarını aktaran Abdullah Çelik, bu son kredinin Bank Asya’nın temin ettiği üçüncü murabaha sendikasyonu olduğunu kaydetti. Bankasya Genel Müdürü, "Türkiye’nin en büyük katılım bankası olarak, dış ticaret alanında Türkiye’nin önde gelen bankalarından birisi konumundayız. Alınan bu kredi ile de özellikle ticaretin finansmanına destek sağlayacağız." ifadelerini kullandı.