Musul'a, yeni doğalgaz santrali

Çalık Holding şirketlerinden Çalık Enerji, Irak'ın Kerbela kenti yakınlarındaki doğalgaz çevrim santralinin ardından, Nainawa Doğalgaz Çevrim Santrali'nin inşaatını da üstlendi.

Musul'a, yeni doğalgaz santrali
Irak Elektrik Bakanlığı'nda düzenlenen sözleşme imza törenine, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Osman Saim Dinç, Enerjiden Sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak Elektrik Bakanı Raad Shellal Saed, Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Salam Kazaz katıldı.

Törende konuşan Ahmet Çalık, Irak halkının elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacak santrallerin inşasını üstlendiklerini, Iraklılar'ın hayatını kolaylaştıracak bu projelerde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, yatırıma katılım imkanı sağlayan Irak hükümetine, Başbakan Yardımcısı Şehristani, Elektrik Bakanı Saed ve bakanlık temsilcilerine teşekkür ederek, projenin Irak halkına hayırlı olmasını diledi.

Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani de, Bağdat'ta yaz aylarının çok sıcak geçtiğini ve halkın yetersiz elektrik yüzünden klima çalıştıramadığını, bu durumdan çok mağdur ve şikayetçi olduğunu ifade ederek, projenin tamamlanmasıyla 2012 yılının yaz aylarında herşeyin daha iyi olacağını söyledi.

İhaleye çıkılan başka projeler de bulunduğunu, onları da önümüzdeki günlerde imzalayacaklarını kaydeden Şehristani, "Paranın yarısı şimdi ö denecek, yarısı önümüzdeki yıl... Umarım şirketler bu koşullara uyarlar, 20 ay içinde işi bitirirler. İnşallah 20 ay içinde elektriği ana şebekeye sokarız. Hep beraber ç alışıp, ülkedeki elektrik sorununu çözeceğiz" dedi.

"TÜRBİNLERİ KADEMELİ OLARAK DEVREYE SOKACAĞIZ"


Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç de, törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın Kerbela bölgesinde 1.250 megavat ve 10 makinadan oluşan doğalgaz çevrim santralinin imzasının Ocak ayında atıldığını , bu santralde çalışmaların başladığını anlattı.
İkinci olarak da Musul şehrinin yaklaşık 60 kilometre güneyindeki Nainawa bölgesinde 750 megavatlık santralin yapımı ihalesini kazandıklarını belirten Dinç, 21 ayda tamamlama taahhüdünde bulundukları bu projeyi Şehristani'nin ricasıyla 20 aya çektiklerini kaydetti.
Dinç, santralde Irak hükümeti tarafından General Electric'ten satın alınan her biri 125 megavat gücündeki 6 gaz türbininin kullanılacağını bildirdi.

Irak'ın elektrik ihtiyacının çok acil ve önemli olduğunu, yazın sıcaklığın 55-60 dereceye yükseldiğini vurgulayan Dinç, "Ülkede elektrik düzensiz, sürekli kesiliyor. Klimaların bir an önce devreye girmesi önemli. 2012 yılının Mayıs-Haziran ayından önce, yaz sıcakları gelmeden türbinleri kademeli olarak devreye almak istiyoruz. Mümkün mertebe santralin tamamını bitirmek yerine 15-16 ay sonra 2 türbini, sonraki 2 ay içinde 2 türbini daha devreye almak istiyoruz. Türbinleri kademeli olarak devreye alıp, şebekeye elektrik vermeyi planlıyoruz ki 20 ay beklemeyelim."

Nainawa Doğalgaz Çevrim Santrali Projesi;nin, Çalık Enerji'nin Irak;ta üstlendiği ikinci proje olduğunu belirten Dinç, "Kerbela ve Musul;daki her bir santral bin kişiye istihdam sağlayacak. En yakın komşumuz için çalışmaya devam edeceğiz. Grubumuz inşallah bu ülkede başka önemli projelere de imza atacak" dedi.

İlk projenin maliyetinin 445,5 milyon dolar, ikincisinin ise 388,5 milyon dolar olduğunu bildiren Dinç, "Toplam 2 bin megavatla gurur duyuyorum. Ülkenin üreten gücü şu anda 4 veya 5 bin megavat civarında. Oysa bu iki projeyle 2 yıldan kısa sürede ülkenin kurulu gücünün yarısını karşılayacağız. Nainawa bölgesindeki 750 megavat, 250 bin evi ve yaklaşık 1,5-2 milyon nüfusu, Kerbela'daki 1.250 megavat ise 2-3 milyon nüfusu besleyecek kapasitede" şeklinde konuştu.

TAKİP EDİLEN BAŞKA PROJELER DE VAR


Bir gazetecinin "Bölgede Türk iş adamlarına bakış nasıl, çalışma şartları nasıl?" sorusunu Osman Naim Dinç, "Biz 3 yıldır burada sürekli çalışıyoruz. Memnunuz. Ülkede birtakım sıkıntılar var. Şartlar hızla iyileşiyor ve düzeliyor. Bütün ülke, işverenler olarak hepimizin omuz vererek, ülkenin bir an evvel ihtiyaçlarının giderilmesine ve problemlerin çözülmesine yardımcı olmamız gerek" diye yanıtladı.

Osman Saim Dinç, "Yerel ortaklarınız var mı?" sorusuna "Şimdilik işi Çalık Enerji olarak götürüyoruz. Elektrik Bakanlığı 3 sene önce General Electric'ten 56 tane türbin aldı. Türbinleri bakanlık sağlıyor. Santralin türbinler hariç imalat, montaj, devreye alınması gibi diğer kısımlarını biz yapıyoruz. Yerel ortağımız yok. İşi, bazı yerel imkanları kullanarak ve Türkiye'den imkanları mobilize ederek tek başımıza götürüyoruz" yanıtını verdi.

Irak'ta özellikle elektrik, petrol ve gaz sektörünü yakından takip ettiklerini ifade eden Dinç, yakından takip ettikleri başka projelerin de bulunduğunu söyledi.

Bir gazetecinin "Irak'ta yatırım yapmak ne anlama geliyor?" sorusu üzerine Dinç, "Çalışmak zorundayız. Omuz omuza, el ele, kol kola bu yolu yürümek ve Irak halkına yardımcı olmak zorundayız. Irak en önemli ve büyük komşularımızdan birisi" dedi.