Chp Heyeti: "Türkiye‘nin Libya Politikası Zikzaklı"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti Washington DC‘deki ikinci gününde Temsilciler Meclisi üyesi Howard Berman ve senator Joe Lieberman ile görüştü.

Tüm bu görüşmelerde CHP‘ye yaklaşım ve ilginin yüksek olduğunu belirten Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk "Bizim görüştüğümüz çevreler, Türkiye‘yi yakından izleyen çevreler" dedi ve Türkiye‘deki basın özgürlüğü konusunda yaşanan gelişmelerin endişe oluşturduğunu belirterek "Bunu görüyorlar. Basın, söylediklerinizi yazabiliyor mu? Seçimler güvenli bir şekilde gerçekleşecek mi? Bunları soruyorlar. Dışarıdan görünen manzara bu" dedi.

Bununla birlikte yurtdışına açılımlarının ilginç karşılandığını söyleyen Korutürk, "Tabiri caizse bizim imajımızı başkaları çiziyordu. Simdi imajımızı biz yapıyoruz" dedi ve ekledi "Biz iktidara aday olan bir partiyiz. Yarın öbür gün iktidar olduğumuzda dünya meselelerindeki görüşlerimizi bildiriyoruz".

Türkiye‘de olanları CHP‘nin de endişe ile izlediklerini belirten Korutürk her zaman söylediklerinden farklı bir söylemde bulunmadıklarını belirtti ve "Türkiye‘de basına uygulanan baskı, Türkiye‘de kuvvetler ayrılığının zedelenmiş olması yargının üzerinde belli gölgeler bulunması, açıkta ne söylüyorsak kapalıda da onu söyledik" dedi.

Bununla birlikte heyette bulunan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da, CHP‘nin bu konuda bir açıklama yapmasının çok da gerekli olmadığını, Türkiye‘deki gelişmelerin yurt dışında da izlendiği belirtti.

Economist dergisinde çıkan değerlendirmeden alıntı yaparak, "Türkiye‘yi, 3. sınıf bir demokrasiye sahip bir ülke olarak nitelemişler. Bu Economist‘in verileri. Bizim birşey ortaya koymamıza gerek yok. Onlar bunu görüyor. 167 ülke içinde 89. sırada. Otoriter bir rejime doğru gitmesinden endişe duyuluyor" dedi.

Korutürk, "Buradaki imaj, uzun zamandır oluşmuş bir imaj. Bu parti gelişmelere karşıdır, NATO‘da gelişmelere karşıdır. CHP taraftarı olmayan kişilerin aleyhte propaganda yapıldığını ve dış desteği kendi üzerien çekme çabasının sarfedildiğini açık bir şekilde görüyoruz. İktidara talibiz ve güvenilir bir alternatifiz. Türkiye için güvenli bir alternatifiz" diye konuştu.

Kimin için güvenli bir alternatifsiniz sorusuna cevap veren Korutürk, "Türkiye için güvenli bir alternatifiz. Kendi halkımızdan icazet alırız. Hiçbir ülkeden icazet almayız. Türkiye‘nin partileri, yöneticileri, Türk halkından icazet alır" ifadelerini kullandı.

Korütürk aynı zamanda, "İnanç özgürlüğü ve Kürt konusu ile ilgili bir soruyla karşılaşmadık. Biz her konuda Türkiye‘nin iyileşmesi için çalışıyoruz. İnançlar ve etnik kökenler üzerinden politika yapmıyoruz. Tüm inançlara saygılıyız. Etnik kimliği de saygılıyız. Tüm insanlar aynı sorundan müztarip. Ekonomik sorun, özgürlük eksikliği, biz bu sorunları çözmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yahudi cemaatini temsil eden sivil toplum kuruluşları ile görüşen heyet, bu görüşmelerdeki temel noktanını Türkiye-İsrail ilişkileri olduğunu dile getirdi ve heyet başkanı Korutürk, "Onlar daha ziyade Türk-İsrail ilişkilerinden endişe duyuyorlar. Şu vey abu parti yaklaşımı görmedim. Aramızı nasıl düzelterebiliriz, bunu merak ediyorlar. Biz artık arabulucu olarak rolümüzü kaybettik. Taraflardan bir tanesinin arımızdaki köprüleri atınca, böyle olunca bizim dünya barışına ve bölge barışına hizmet etme

imkanımız azaldı ve bundan dünya barışı ve bölge barışı zarar gördü. Şimdi bu ilişkileri tekrar eski düzeyine getirebilmek mümkün müdür? Getirebilmek için tabi İsrail‘in yapması gereken şeyler var. Çünkü Mavi Marmara olayında İsrail‘in oraya askeri operasyon yapmış olması büyük bir hataydı. İsrail, bunu telafi etmek için çaresini bulması lazım" dedi.

Amerikalı yetkililerin, Türkiye‘yi model ülke olarak görmediğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise "Türkiye‘deki demokrasinin durumu nedeniyle model olmasından uzaklaşma endişesiolduğunu bazı görüşmelerimizde açık bir şekilde hissettik" dedi.

Umut Oran ise Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin yönetimi süresince, Türkiye‘nin geriye gittiğini savunarak, "Dokuz sene içerisinde böyle bir izlenim olmadı. Hem ticari anlamda, hem siyasi anlamda Amerika ile ilişkilerimiz de geriye gitti. Belki tek partinin lider olmasına umut ile bakılıyordu. Şu an buna endişe ve korku ile bakılıyor. O yüzden rol model olabilecek bir performans ortada yok. Zaten İran, Hamas, İsrail ilişkilerine baktığımızda bu görülüyor" dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Korütürk aynı zamanda heyetin ziyareti esnasında Türkiye‘nin dışpolitikası hakkında sorular ile karşılaştıklarını söyleyerek, "Türkiye‘nin Libya politikasını zigzaglı buluyorlar. Ama sonra doğru yola geldiğini söylüyorlar. Mısır konusunda gösterdiği kararlılığı gösterememesini anlayamadıklarını söylüyorlar" şeklinde konuştu.

ABD ile olan ilişkileri de değerlendiren Korütürk, iki ülke arasındaki ilişkilerin ilk bozulma noktasının Irak olayından itibaren meydana geldiğini söyledi. Korutürk, bununla birlikte bölgede diğer etkili bir aktör olan İran‘ın Türkiye için büykü önem taşıdığını belirterek, "İki ülke birbiriyle iyi geçinmeye mahkumdur" dedi.

Heyet çarşamba günü de gerçekleştireceği görüşmelerin ardından Türkiye‘ye geri dönecek.

Kaynak: İHA