'Ergenekon'da ilahiyatçı dalgası

Ergenekon davasıyla birleştirilen Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı soruşturması kapsamında 7 ilde arama yapıldı. Arama yapılan evler arasında İlahiyatçı Zekariya Beyaz'ın evi de var.

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin polis 7 ilde operasyon yapıyor. Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın da aralarında bulunduğu 7 ilahiyatçının evinde ve ofislerinde aramalar yapıldı.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, Malatya, Antalya, Konya, Trabzon ve Adana'da aramalar yapıldı.

Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evine gelen polisler arama başlattı.

Prof. Dr. Beyaz'ın 18 yıllık komşusu olan ve aramalara ''şahit'' sıfatıyla katılan Erzen, basın mensuplarının soruları üzerine, sabah saat 08.00 sıralarında polisin kapısını çalarak aramaya şahitlik etmesi için evde bulunması gerektiğini söylediğini anlattı.
Zekeriya Beyaz'ın durumunun iyi olduğunu, polislerin çok kibar davrandıklarını, belgeleri, taslakları, hard diskleri incelediklerini belirten Erzen, Beyaz'ın 13 numarada bulunan evindeki aramaların tamamlandığını, 8. numarada home ofis olarak kullandığı yerdeki aramaların sürdüğünü kaydetti.
Erzen, bir işinin çıkması nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını, ancak yerine ağabeyi Mucip Erzen'in aramalara katıldığını söyledi.
Bir gazetecinin ''Fethullah Gülen ile ilgili kitaba ilişkin mi arama yapılıyor?'' diye sorduğu Erzen, ''Evet, onunla ilgili. Hemen hemen bütün belgeler alındı. Zirve ve Fethullah Gülen ile ilgili toplanan şeyler sanırım'' dedi. Bu arada, kısa bir süre pencereye çıkan Zekeriya Beyaz, dışarıda aramayı izleyen basın mensuplarına el salladı. Prof. Dr. Beyaz'ın Esenler'deki evindeki arama yaklaşık 12 saat sürdü.

AVUKATI KONUŞTU

Beyaz'ın, Esenler'deki evinin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukatlarından Hacer Güvener, sadece kitaplar üzerinde incelemelerin devam ettiğini belirterek, ''Top aramıyorlar, tüfek aramıyorlar. Sadece kitaplar ve tuttuğu notlar üzerinde didik didik arama yapılıyor'' dedi.
Beyaz'ın diğer avukatı Fehmi İnan da aramaların şu anda ev ve ofis olarak kullanılan 5 numaralı dairede sürdüğünü ifade ederek, buranın bilgisayar ve çok sayıda kitabın bulunduğu bir yer olduğunu kaydetti.
Arama emrini görmediğini dile getiren İnan, kendisine aramanın son operasyonlar kapsamında gerçekleştirildiğinin söylendiğini anlattı.

MUTLU: ARAMA YAPILIYOR, GÖZALTI DEĞİL

Şeyhülislam Hayri Efendi İlköğretim Okuluna yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının aramalara ilişkin sorusu üzerine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, şunları söyledi:
''Devam etmekte olan soruşturmayla ilgili Zirve Yayınevine yapılmış olan saldırıya ilişkin daha önceden yapılmış tutuklamalar vardı. Bugünkü çalışmalar arama mahiyetinde ev ve iş yerlerinde yapılıyor. Gözaltı şeklinde değil. Aramalar tamamen ilgili makamların talepleri doğrultusunda emniyet birimlerimiz tarafından yapılıyor. İstanbul bir nokta, farklı 6 nokta var.''

PROF. DR. KÜÇÜK'ÜN EVİ ARANDI

Ergenekon soruşturması kapsamında, Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin evinde arama yapılan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Abdurrahman Küçük, ''Beni irtibatlandırdıkları dava ile kişilerle hiçbir yakınlığım olmamıştır'' dedi.
Ergenekon soruşturması kapsamında Küçük'ün evindeki aramalar yaklaşık 9 saat sürdü. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü ekipleri, Küçük'ün evindeki kitapları, dergileri, belgeleri inceledi, bilgisayarların belleğini kopyaladı.
Aramalar sonunda açıklama yapan Küçük, İstanbul'da süren bir dava nedeniyle evinde arama yapıldığını kendisinin hayatı boyunca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kanunlarını yerine getirmeye gayret eden, meşru zeminde araştırmalar yapan bir bilim adamı olduğunu söyledi.
Yayınlanmış 23 kitabı bulunduğunu hatırlatan Küçük, ''Dinler tarihçisiyim. Dünya çapında bilinen bir bilim adamıyım. Dinler tarihinin her alanına giren konularda araştırmalarım vardır. Beni irtibatlandırdıkları dava ile kişilerle hiçbir yakınlığım olmamıştır. Zikredilenleri tanımam, medyadan bildiğim kadarıyla isimlerini öyle tanırım'' dedi.
Devlet ve millet için üzerine düşen her görevi hakkıyla yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Küçük, ''Gayri kanuni hiçbir şeyim olmamıştır. Sadece arama kararı var hakkımda, tutuklama kararı yok. Doğrudan doğruya suçlandığım bir dava yok'' diye konuştu.

TÜRKİYE DİNLER TARİHİ DERNEĞİNDE KİTAPLARA EL KONULDU


''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak evi aranan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneğinde de yapılan arama sona erdi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında, Prof. Dr. Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneğinin Necatibey Caddesinde bulunan adresinde yaptığı aramayı tamamlayarak dernekten ayrıldı. Dernekteki bilgisayarların imajını kopyalayan güvenlik güçleri, bazı kitap ve belgelere el koydu.

FİLİZ'İN EVİ VE ÇALIŞMA ODASI ARANDI


Antalya'da Terörle Mücadele ekipleri tarafından ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Prof. Dr. Şahin Filiz'in evinde ve fakültedeki çalışma odasında yapılan aramalar sona erdi.
Aramaların ardından fakülte binasından çıkan Filiz'e öğrenciler ve öğretim üyeleri alkışlarla destek verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Şahin Filiz, kendisine destek veren öğrenciler ve öğretim üyelerine teşekkür etti. Filiz, aramaların saat 07.40'da başladığını, öğleye kadar evinde arama yapıldığı, öğleden sonra ise fakültedeki çalışma odasında yapılan aramalar sonucunda çok sayıda doküman, kitap ve makaleye el konulduğunu söyledi.
Üniversitelerin özerk kurumlar olduğunu belirten Filiz, çalışma ofislerinin akademik çalışmaların üretildiği yerler olduğunu kaydetti. Filiz, şöyle konuştu:
''Dünyanın hiçbir yerinde üniversite öğretim üyesinin sırf düşünceleri ve yazılarından dolayı arandığı baki değildir. Ancak bugün burada böyle bir vukuat olmuştur. Ben hukuk adamlarına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den başlayarak bütün yetkililere, şahsımda üniversitemize ve diğer üniversitelere gözdağı niteliğinde anlaşabilecek bir aramanın yeni aramaları getirmesini önleyecek bir takım tedbirler alması konusunda taleplerimi dile getiriyorum. Şahıs olarak benim aranmam çok önemli değil. Polis arkadaşların üniversiteye gelip kitapları, el yazısı ile yazılmış akademik araştırmalarla ilgili dokümanları araştırması, delil torbasına konulması talimatla olan bir şeydir. Bu, polislerle ilgili bir şey değildir.''

ZEKİ MÜREN'E AİT CD'LER DE ALINDI

Bir gazetecinin, ''Gözaltına alınma kaygınız var mı?'' şeklindeki sorusuna da Filiz, ''Kendimden şüpheleneceğim bir durum olmadığı için gözaltına alınma kaygım yok. Akademik olarak yazarım, çizerim. Muhalif yazılarım olabilir. Üniversite üretmesin, yazmasın, çizmesin diyorlarsa, o zaman derste anlatmayalım. Aramanın mantığına göre düşünecek olursak, 20 yıldır girdiğim derslerim ve 20 yıl boyunca verdiğim ödevlerin de incelenmesi gerekiyor'' yanıtını verdi.
Aramalar kapsamında çocuklarının oyun CD'leri ve müzik CD'lerinin de incelendiğini ve el konulduğunu belirten Filiz, şöyle konuştu:
''Bundan sonra müzik dinleyemeyeceğiz. Öğrencilerimin ödevleri didik didik edildi, haberleri olsun. Ben Akdeniz Üniversitesi ya da başka üniversitelerin uluslararası başarılarıyla ilgili yazılarıyla gündeme gelmesini isterdim. Akademik çalışma yapılan bir odanın mevhum bir nedenle aranmış olması, başlı başına bilim ve üniversite düşüncesinin, zihniyetinin kabul edemeyeceği bir şeydir. Akademisyenler düşünürken, üretirken, yazarken kendisine çok dikkat etmesi noktasında üstü örtülü bir uyarı gibi algıladım. Bana bu algıyı yaşatan yetkililerin de başlarını öne eğip düşünmesi gerekiyor.''
Filiz'in avukatı Ali Altay ise içinde ''misyoner'' kelimesi geçen her şeye el konulduğunu söyledi. Altay, ''Yapılan bir suçlama var. Suçlamaya ilişkin resmi yazıların tamamında 'iddiasıyla' lafı yok, doğrudan suçlama var. Bugün hocamızın çekmecelerinde sadece düşüncelerinin arandığı kanaatindeyim. Zirve yayıneviyle ilgili misyonerlik faaliyetleriyle ilgili bir suçlama var. O nedenle arama yapıldı. Dizinin reytingi düştü, reytingi yükseltmek için yeni bölüm çekimleri yapılıyor'' dedi.
Öte yandan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, makam aracıyla aramaların yapıldığı Edebiyat Fakültesi önüne geldi. Gazetecilerin makam otomobilini görüntülemeye başlaması üzerine Prof. Dr. Kurtcephe, otomobilinden inmeden, fakültenin önünden ayrıldı.

ÖĞRENCİLERİNDEN FİLİZ'E DESTEK

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili olarak evinde arama yapılan, Akdeniz Üniversitesindeki odasında arama devam eden Prof. Dr. Şahin Filiz'e destek vermek isteyen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneğinden bir grup ile bazı öğrenciler, arama yapılan Edebiyat Fakültesinin önünde basın açıklaması yaptı.

PROF.DR.KURTCEPHE: BEN DE SİZİN KADAR MERAK EDİYORUM


Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, gazetecilerin, Prof. Dr. Şahin Filiz'in evinde ve üniversitedeki odasında yapılan aramaya ilişkin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Kurtcephe, ''Ben de sizin kadar merak ediyorum. Hiçbir bilgim yok. Bizimle doğrudan temasa geçen de olmadı. Sadece Şahin Filiz hocayla ilgili savcılığın bir arama yapacağını biliyorum. Onun dışında hiçbir fikrim yok'' dedi.
Şahin Filiz ile bugün görüşüp görüşmediğine yönelik bir soru üzerine Kurtcephe, ''Kendisiyle görüşmedim. Sizin kadar bilgisizim. Sizin sayenizde herhalde ben de bilgileneceğim'' diye konuştu.

DOÇ. DR. ALBAYRAK'IN EVİ VE FAKÜLTEDEKİ ODASI ARANDI

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'ndeki evi ile fakültedeki odasında arama yapıldı.
Yaklaşık 6 saat süren aramada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda bazı CD ve dokümanlara el konuldu.
Ekiplerin Albayrak'a ait bilgisayarları inceleyerek hard disklerini kopyaladığı öğrenildi.
Doç. Dr. Albayrak'ın üniversitede dinler tarihi ve metodolojisi, mukayeseli halk inançları, dinlerarası ilişkiler ve diyalog imkanları konularında lisans ve yüksek lisans dersleri verdiği öğrenildi.

ALBAYRAK: OLAYLA HİÇBİR ŞEKİLDE İLGİM YOKTUR

Doç. Dr. Kadir Albayrak, ''bugün basında yer alan olayla hiçbir şekilde ilgisi olmadığını'' bildirdi.
Albayrak'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
''Sizin de bildiğiniz üzere emniyet yetkililerimiz bugün fakültedeki odamda ve evimde arama yaparak görevlerini yerine getirmişlerdir. Bugün basınımızda yer alan olayla hiçbir şekilde ilgim yoktur. Olayda adı geçen şahısları da tanımıyorum. Şimdiye kadar kendileriyle herhangi bir irtibatım olmamıştır. İlgilerinize teşekkür ederek hepinize saygılar sunarım.''
Türk Eğitim-Sen Çukurova Üniversitesi Şube Başkanı Rıfat Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Albayrak'ın misyonerlikle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, ''Misyonerlikle ilgili yayınları da bulunuyordu. Bu konuda emniyette bile konferans verdi. Bu tür olaylarla ilgisi olduğuna ihtimal vermiyoruz'' dedi.
Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın dinler tarihi başta olmak üzere çeşitli konulardaki kitaplarının fakülte kitaplığında bulunduğu belirtildi.

PROF. DR. AYDIN'IN EVİNDE ARAMA YAPILDI


Soruşturma kapsamında, Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki evinde evinde yaklaşık 4 saat arama yaptı. Aramada bazı belgelere el konulduğu bildirildi.

PROF. DR. SALİM CÖHCE'NİN EVİ ARANIYOR


Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce'nin evi ve üniversitedeki odası arandı.
Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce'nin evinde ve fakültedeki ofisinde aramaların devam ettiği, aramalara Malatya adliyesindeki özel yetkili bir savcının da eşlik ettiği öğrenildi.