Tepav: Kriz Türk İhracatçısının Uyum Sağlama Yeteneğini Arttırdı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yaşanan krizlerin Türk ihracatçısının uyum sağlama yeteneğini artırdığını tespit etti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yaşanan krizlerin Türk ihracatçısının uyum sağlama yeteneğini artırdığını tespit etti. Türkiye’nin sürdürülebilir ve yüksek bir ihracat için gerekli temel faktörlerden rekabetçilik ve adaptasyon durumunu inceleyen vakıf, Türk ihracatçısının yükselen pazarlara adapte olmada 10 sıra birden yükseldiğini belirledi. Ancak Türk işadamları, rekabetçilikte sekizinci sıradan on sekizinci sıraya geriledi.

TEPAV Kamu Politikaları Eğitim Ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Ümit Özlale ile Araştırmacı Hüseyin Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin İhracat Performansı 1: Daha Az Rekabetçi, Daha Hızlı Adapte‘ başlıklı politika notu yayımlandı. Çalışmada, Türkiye ihracatının rekabetçilik ve adaptasyon açısından değerlendirilmesi, International Trade Center (ITC) tarafından üretilen Ticaret Performans Endeksi’nin alt kalemleri kullanılarak yapıldı. Buna göre 2000-2005 ve 2005-2009 arası dönemler karşılaştırıldığında, ihracat açısından, Türkiye’nin rekabetçilikte sekizinci sıradan on sekizinci sıraya geriledi. Bununla beraber yükselen pazarlara adapte olmada ise on dördüncü sıradan dördüncü sıraya yükseldi.