Omü‘De Yabancı Öğrenciler, Rektöre Sorunlarını Anlattı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkileri Birimi Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi‘nin düzenlediği söyleşide yabancı öğrenciler, sorunlarını dile getirdi. Çözüm önerilerinin sunulup değerlendirmede bulunulduğu söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

Omü‘De Yabancı Öğrenciler, Rektöre Sorunlarını Anlattı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkileri Birimi Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi‘nin düzenlediği söyleşide yabancı öğrenciler, sorunlarını dile getirdi. Çözüm önerilerinin sunulup değerlendirmede bulunulduğu söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, öğrencilerin sorunlarının çözümü noktasında ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini söyledi. Akan, sosyal güvencesi bulunmayan yabancı uyruklu öğrencilerin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı sağlık ünitesinden yararlanabileceğini dile getirdi.

Üniversitenin yabancı öğrenci sayısından bahseden Prof. Dr. Akan, "Bu yıl üniversitemize yaklaşık 300 yabancı uyruklu öğrenci kaydoldu. Bu tarihimizdeki en yüksek rakamdır. Yabancı uyruklu öğrencilerin daha rahat eğitim alabilmeleri için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Benim gördüğüm en büyük sorun, bu öğrencilerimizin devlet yurdunda kalamamasıdır. İsteğim; birbirinizle ya da Türk uyruklu öğrencilerle kültürel açıdan ayrı olmamanız, iletişim kurmanız, sosyal etkinliklerle kaynaşmanızdır. Bir de özellikle çok fazla sayıda öğrencinin üniversitemize gelmesini teşvik etmenizdir. Üniversitemizde ülke günleri yapılabilir ve her ülke kendi standını açarak ülkesini tanıtabilir. Bu şekilde bir araya gelip kaynaşma etkinlikleri yapılabilir.” dedi.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut ise üniversitede 39 farklı ülkeden 530 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü bilgisini verdi. Yabancı öğrencilerin birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarına yardımcı olmak, sıkıntılarını ve dertlerini paylaşmak amacıyla üniversite bünyesinde bir ofis oluşturduklarının altını çizen Prof. Dr. Bulut, "Ofisimizde Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar gibi farklı kültürlerden gelen öğrencilerin sorunlarını paylaşabilecekleri masalar kurduk. Eğitim öğretim açısından, sosyal açıdan her türlü sorunlarınızı buralarda paylaşabilir, sorunlarınıza çözümler bulabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Yapılan anketler sonuncunda ne tür eksikliklerin olduğunu, sorunların neler olduğunu öğrendiklerini ifade eden Bulut, yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarını 10 madde üzerinden özetledi: "Bunlar öncelikli olarak sağlık. Dersleri ve hocayı iyi anlayamama. Derslerdeki başarının düşmesine yönelik endişeler. Öğrenci kulüplerine aktif olarak katılamama. Spor etkinliklerine pahalılık sebebiyle girememe. Kampüs içerisinde sinema, alışveriş merkezi, tiyatro salonları bulunmaması. Bu sorunları en kısa zamanda çözeceğiz. Bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için Öğrenci Yaşam Merkezi inşa ediyoruz."

Söyleşiye OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Yunus Bekdemir, OYDEM Müdürü ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi Avrupa Masası Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Karakaya, Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi Rusya Masası Sorumlusu Prof. Dr. Murat Kızılkaya, Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi Balkanlar Masası Sorumlusu Prof. Dr. Yüksel Kesim, Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi Amerika-Kanada Masası Sorumlusu Prof. Dr.Muzaffer Çelebi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi Danışmanı Yasemin Dilber Şimşek ve çok sayıda yabancı uyruklu öğrenci katıldı.