Mhp‘den Kanun Hükmünde Kararnameye Tepki

MHP Milletvekili Abdülkadir Akçan, hükümetin 6 ay süreyle kanun hükmünde kararname çıkarmak için meclisten yetki istemesiyle ilgili olarak, "Başbakan meclise ipotek koymuştur. Görevi devretme ihtimali olan bir hükümetin 6 ay süreyle yerine gelecek olan hükümetin iradesine millet iradesini kullanarak ipotek koymaya hakkı yoktur" dedi.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akçan, hükümetin 6 ay süreyle kanun hükmünde kararname çıkarmak için meclisten yetki istemesine tepki gösterdi. Akçan, TBMM‘de düzenlenen Veteriner Hekimler Resim Sergisi açılışı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kanun hükmünde kararnamenin tamamen yanlış bir davranış olduğunu belirten Akçan, "Başbakan zaten meclise ipotek koymuştur" dedi.

Sakıncalarının ne olduğunun sorulması üzerine Akçan, 12 Haziran‘da seçime gidecek görevi devretme ihtimali olan bir hükümetin 6 ay süreyle yerine gelecek olan hükümetin iradesine ipotek koymaya millet iradesini kullanarak koymaya hakkı olmadığını savundu. Daha önce Turgut Özal döneminde de böyle bir uygulama yapıldığının hatırlatılması üzerine Akçan, "Görev devri söz konusu olmadan kanun hükmünde kararnamelerdi. Bir hükümet kurulur her şeyi meclisten geçirerek kuvveden fiile geçirme hali zaman

kaybettirebilir diye düşünülebilir. Yeni tazedir göreve yeni başlamıştır. Önünde 4-5 yıllık bir süre vardır. İşleri hızla tekamül ettirmek için bunu isteyebilir" dedi.

Bir parti devleti kurma noktasında meclisin iradesini AK Parti hükümetine devretmenin söz konusu olamayacağını ifade eden Akçan, bunun altından her şeyin çıkabileceğini iddia etti. Kayseri ve İstanbul‘da meydana gelen çocuk cinayetlerinin ardından idamın tekrar gündeme gelmesi ve bu konuda Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu‘nun ‘idam cezalarını her zaman savunduğuna‘ ilişkin açıklamasının sorulması üzerine Akçan, "Burhan Kuzu yokken kendisinin mensubu bulunduğu partinin o günkü versiyonu olan

partideki milletvekilleri MHP‘nin direnmesine karşılık 2002 yılında idamı kaldırdılar. Biz idamın kaldırılmasına özellikle karşı olduk. Bunu kaldırıyorsunuz terör ve savaş hallerinde bunu kaldırmayın dedik. Bilinçle bu suçların işlenmesi ayrı bir şey ve asla affedilemez" diye cevap verdi.

Kaynak: İHA