Kaddafi birlikleri isyancıları püskürttü

Libya'da Kaddafi yanlısı güçler, isyancılara karşı saldırılarını yoğunlaştırdı. İsyancılar Bin Cevad'dan çekilmeye zorlandı. ABD ise isyancıları silahlandıracak.

Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)

BBC muhabiri Nick Springate, isyancıların bu sabaha kadar denetimlerinde tuttukları kasabadan doğuya doğru kaçmaya başladıklarını söylüyor.

Bazı isyancıların petrol kenti Ras Lanuf'a kadar çekildikleri bildiriliyor.

Bu arada Misrata'da çatışmalar yeniden yoğunlaştı.

Kaddafi birlikleri kenti isyancılardan geri almaya çalışıyor.

Hükümet karşıtı güçler, uluslararası hava operasyonları sayesinde son birkaç gün içinde kaleleri konumundaki Bingazi'den batıya doğru ilerlemeye başlamış, aralarında Ras Lanuf, Brega, Ukayla ve Bin Cevad'ın da bulunduğu bir dizi kent ve kasabayı ele geçirmişti.

Ancak isyancılar kıyı şeridi boyunca ilerlemelerinin, ağır silahlar kullanan Kaddafi güçlerince durdurulduğunu söylüyor.

İsyancılar önce Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'den 120 kilometre uzaklıktaki Nevfaliye'den, Bin Cevad'a çekildi.

ABD: İSYANCILAR SİLİHLANDIRILABİLİR


Ama isyancılar, daha sonra yüzlerce arabayla burayı da terk etmek zorunda kaldı.

Pentagon Sözcüsü Tümamiral Bill Gortney, isyancı güçlerinin düzenli birliklerden oluşmadığı için askeri kazanımlarını koruyamadıklarını söyledi.

Gortney, isyancıların, alçak uçuşlarla hükümet güçlerine karşı saldırılar düzenlemeye başlayan Amerikan ordusunun operasyonlarından yararlandıklarını belirtti.

Bu arada, ABD'nin Birleşmiş Milleter Temsilcisi Susan Rice, isyancıları silahlandırma ihtimalini dışlamadıklarını açıkladı.