Gül: İnsaflı Olunması Gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye‘deki demokrasi ve insan hakları standartları sorgulanırken insaflı olunması gerektiğini belirtti.

Gül, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile Çankaya Köşkü‘ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri‘de ortaya çıkan çocuk cinayetlerinin ardından idam cezasının yeniden tartışıldığı anımsatılarak bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, ‘‘İdam cezası kaldırıldı ama ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası var. O da idam gibi‘‘ dedi.

Bir gazetecinin BDP ve Demokratik Toplum Kongresi‘nin (DTK) ‘‘Sivil İtaatsizlik Eylemi‘‘ni hatırlatması ve ‘‘DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ‘Libya ve Mısır‘da özgürlük çığlıkları yükseliyor. Bizim haykırışımız daha büyük olacak‘ dedi. Bu bir meydan okuma olarak yorumlandı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?‘‘ sorusu  üzerine Cumhurbaşkanı Gül, kimin ne dediğini dinlemediğini, böyle bir açıklama var mı yok mu bilmediğini söyledi.

Gül, şöyle konuştu:

‘‘Bu benzetmeler yersiz benzetmeler. Herkes, birazcık vicdanı olan herkes bunu görür. Böyle bir benzetme, bunlar doğru şeyler değil. Unutmayın ki AB ile tam üyelik müzakereleri yapabilmek için Türkiye‘nin bir şartı yerine getirmesi gerekirdi, o da Kopenhag Siyasi Kriterleri. Türkiye bu siyasi kriterleri yerine getirmiş. Bu ne demektir? Türk demokrasisinin, Türkiye‘de temel hak ve özgürlüklerinin AB seviyesinde, kabul edilebilir seviyeye gelmiş olmasıdır. Türkiye bunları eğer yerine getirmemiş olsaydı AB ile müzakereye zaten başlayamazdı. Dolayısıyla Türkiye‘deki demokrasi, insan hakları standartları sorgulanırken insaflı olunması gerekir. Bunu söyledikten sonra biliyorsunuz hemen şunu da söylüyorum Türkiye‘nin hala reformlar yapması hala hukuk ve demokratik standartlarımızı yükseltmek için çaba göstermemiz gerekir. Ve bunun da daima önderliğini yapıyorum. Hergün de Türkiye‘de yeni güzel şeyler bu şekilde oluyor ve olacak da. Herkes kurallar çerçevesi içerisinde, kanunlar, nizamlar içerisinde demokratik hak ve hukukunu kullanabilir. Bu çerçeve içerisinde eleştirilerini yapar. Gösterilerini yapabilir, her şeyi yapabilir. Ama bunların, her şeyin kanunlar, nizamlar çerçevesi içerisinde olması gerekir. Bunun ötesindeki davranışların bütün halkımız tarafından da doğuda da batıda da her tarafta hoş karşılanmayacağı inancındayım.‘‘

-‘‘İLHAM KAYNAĞI OLABİLİRİZ‘‘-

Kaynak: AA