Avcı: Kitabın Basılması Değil, İllegal Örgütsel Faaliyet Olup Olmadığı Önemlidir

Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Ahmet Şık‘ın mahkeme kararıyla el koyulan kitabıyla ilgili değerlendirmesinde, "Savcı ve mahkeme ona kitap olarak değil, örgütsel doküman olarak bakar.

Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Ahmet Şık‘ın mahkeme kararıyla el koyulan kitabıyla ilgili değerlendirmesinde, "Savcı ve mahkeme ona kitap olarak değil, örgütsel doküman olarak bakar. Önemli olan, örgütsel faaliyet çerçevesinde yapılan bir çalışma veya belge olup olmadığı, yoksa basılıp basılmadığı değil. İllegal örgütsel faaliyet çerçevesinde cereyan eden, basılan ya da basılmayan tüm belge ve müsveddeler örgütsel doküman sayılır." dedi.

Yıllardır DHKP/C, TİKKO, Hizbullah, PKK ve KCK gibi soruşturma ve davalarda aynı yöntemlerin izlendiğine ve bugüne kadar da hiç kimsenin ses çıkarmadığına dikkat çeken Avcı Terörle Mücadele, Türk Ceza ve Ceza Muhakemesi kanunlarının, soruşturmaların yol haritasını açıkça çizdiğini belirtti. Terör soruşturmalarında yıllardır yapılan rutin uygulamanın Ergenekon‘da da uygulanması sebebiyle koparılan feryatların soğukkanlılık, eşitlik ve adalet duygusuyla ilgisi olmadığını söyleyen Avcı, "Diğer terör örgütleri soruşturulurken, yayınlanan ve yayınlanmayan kitap ve dokümanlar toplanırken neredeydiniz?" şeklinde konuştu. Ergenekon soruşturmalarını ve Oda TV operasyonunu değerlendirirken mevcut kanunların bilinmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin Avcı, "Burada, ‘Bence şöyle olması lazım. Bu işin sınırlarının böyle olması lazım.‘ şeklindeki temenniler hissidir. Bu zamana kadar terör örgütü soruşturmaları hep bu şekilde yürütülmüştür. Savcılar, bu noktada gazetecilerin ve medya unsurlarının hissiyatına, temennilerine göre değil, tabii ki mevcut kanunların gösterdiği yol haritalarına göre hareket edecek. Buna bilinçsiz bir şekilde itiraz etmek, kanunları kabul etmemektir. Bu zamana kadar yürütülen soruşturmaların hepsinin yanlış olduğunu ifade etmektir. Yıllardır itiraz etmediğiniz konulara Ergenekon‘da itiraz ederseniz, samimiyetiniz sorgulanır." dedi.