Londra‘Daki Libya Konferansında Libya‘Nın Geleceği Tartışılacak

İngiltere‘nin başkenti Londra’da bugün yapılacak ve Türkiye‘den de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun katılacağı Uluslararası Libya Konferansı’nda Libya’nın geleceği masaya yatırılacak.

İngiltere‘nin başkenti Londra’da bugün yapılacak ve Türkiye‘den de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun katılacağı Uluslararası Libya Konferansı’nda Libya’nın geleceği masaya yatırılacak. 40 ülkenin dışişleri bakanları ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jran Ping, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’nun da aralarında bulunduğu uluslararası birçok organizasyonun temsilcisi konferansta hazır bulunacak.

    Libya’ya askeri müdahaleye başından bu yana karşı çıkan ve bunu “haçlı istilası” olduğunu iddia eden Rusya ise konferansa katılmayacak. Konferansa katılacak olan Arap ülkeleri Katar, Irak, Ürdün, Fas, Lübnan, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir turum sergileyecekleri ise merak ediliyor.

    İngiltere Başkanı Cameron toplantıda, “maksimum politik ve diplomatik birliktelik” oluşacağını umduğunu açıklamıştı. İngiliz Dışişleri Bakanlığından konferansa yönelik dün yapılan basın açıklamasında, Libya’daki sivillere yönelik şiddetin acilen son bulması ve insani yardım konularında neler yapılması gerektiğinin masaya yatırılacağı bildirildi. “Libya geleceğine kendi karar vermeli” denilen açıklamada, buna zemin hazırlamak için konferansta uluslararası topluma çağrıda bulunulacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Libya’ya yapılan uçuşa yasak bölge müdahalesinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 kararlarının uygulanıp uygulanmadığının tartışılacağı kaydedildi.

    Toplantıda en çok merak edilen konuların başında ise Fransa ile Türkiye arasındaki diplomasi savaşının kimin lehine sonuçlanacağı geliyor. Fransa Başkanı Sarkozy Libya’ya askeri müdahaleyi kendi yönetmek isterken, Türkiye ise buna sert bir şekilde karşı çıkmış ve komutayı NATO’nun yapması gerektiğinde ısrar etmişti.

    Yerel saat ile 14:00’te başlayacak olan konferansın açılış konuşmasını İngiltere Başkanı David Cameron yapacak. Dışişleri Bakanı William Hague ise bu önemli toplantının başkanlığını yapacak. 17:30’da da bir basın toplantısı yapılarak toplantıda alınan kararlar tüm dünyaya bildirilecek.