İlahiyatçı Profesör‘ün Açıklamaları Akademik Özgürlük

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker‘in basına yansıyan açıklamalarının ardından yapılan incelemede suç unsuruna rastlanmadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, 16 Şubat tarihinde SÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker‘in bir gazeteye yansıyan açıklamalarının ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan‘ın talimatıyla inceleme başlatıldı. SÜ Rektörlüğü‘ne ulaşan resmi yazı sonrası İlahiyat Fakültesi Dekanlığı bir öğretim görevlisini konuyu incelemesi için görevlendirdi. Basında çıkan bütün haberleri inceleyerek Prof. Dr. Orhan Çeker‘in ifadesi alındı. Geçtiğimiz Cuma günü tamamlanan inceleme

sonunda Prof. Dr. Orhan Çeker‘in açıklamalarının, ‘akademik ifade özgürlüğü‘ olduğunun altı çizilerek suç unsuruna rastlanmadığı ve soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

16 Şubat tarihinde ulusal bir gazetede "Dekolte giyene tecavüz ederler" dediği iddia edilen Prof. Dr. Orhan Çeker, ‘taciz‘ konusunda suçun odağında kadının olduğuyla ilgili herhangi bir şey söylemediğini, bunu ifade etmesinin de mümkün olmadığını açıklayarak sözlerinin çarpıtıldığını bildirmişti.

Kaynak: İHA