Dedektifler ‘Etik Kurallar‘A Göre Çalışacak

Polis Akademisi son yıllarda hızla artan dedektifleri mercek altına aldı.

Polis Akademisi son yıllarda hızla artan dedektifleri mercek altına aldı. Özel Güvenlik Çalıştayı’nda özel dedektiflerle ilgili mevzuat boşluğunun giderilerek, tanımı, eğitimi, aranacak şartları, etik kuralları, çalışma ve görev alanları ile meslek standartlarının oluşturulması kararlaştırıldı. Polis Akademisi, özel dedektiflerle ilgili Ar-Ge çalışması da başlatıyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Akademisi ve Özel Güvenlik Dergisi’nce Antalya’da düzenlenen Özel Güvenlik Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın sonuç bildirgesinde sektörün sorunlarının çözümüne ilişkin önemli kararlar alındı. Sonuç bildirgesine göre özel güvenlik personeli branşlaştırılacak. Uzmanlık alanları belirlenecek ve eğitim müfredatları en kısa zamanda oluşturularak eğitimlere başlanacak. Eğitim kurumları ile eğitimcilerle ilgili kriterler gözden geçirilecek. Sınavlarla ilgili soru bankası zenginleştirilecek.

    K-9 görev köpeklerinin ve diğer görev hayvanlarının özel güvenlik hizmetlerinde kullanımı konusunda gerekli standartlar belirlenecek. Sektörün yönetim, para ve değerli eşya taşımacılığı konusunda ortaya çıkan sorunlar bilimsel bir platformda ele alınacak. Taşıma, nakil denetim ve eğitim açısından daha donanımlı hale getirilmesi, depolama ve diğer koruma hizmetleri konusunda gerekli çağdaş standartlar oluşturulacak.

    Özel güvenlik sektörünün meslek sınıfı sayılabilmesi için yeni bir ARGE çalışması yapılacak. Ortaya çıkacak bulgu ve sonuçlar doğrultusunda özel güvenlik personelinin geleceği, kariyer basamakları ve sosyal hakları belirlenecek. Özel güvenlik sektörünün denetiminin daha etkin ve nitelikli yapılabilmesi için sektöre ait sivil toplum kuruluşlarının görev almaları sağlanacak. Alarm izleme merkezleriyle elektronik güvenlik sistemlerinin 5188 sayılı kanun kapsamında değerlendirilerek sektörün gözetim ve denetim altına alınması için gerekli yasal alt yapı çalışmaları başlatılacak. Hava ve deniz limanlarıyla ilgili oluşturulacak ArGe çalışma grubu marifetiyle mevcut sorunlu alanların belirlenerek ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde çalışmalar yapılacak.