Japonya‘Daki Radyasyon ‘Son Derece Düşük Oranda’ Çin’E Ulaştı

Çin, Japonya‘daki Fukişima nükleer reaktöründen havaya karışan radyoaktif maddelerin, ülkenin kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinde "son derece küçük" oranlarda tespit edildiğini duyurdu.

Çin, Japonya‘daki Fukişima nükleer reaktöründen havaya karışan radyoaktif maddelerin, ülkenin kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinde "son derece küçük" oranlarda tespit edildiğini duyurdu.

    Resmi Xinhua ajansının yetkililere dayanarak verdiği haberinde, eyalette yapılan ölçümlerde havada radyoaktif iyot-131 tespit edildiği ancak bu maddelerin, herhangi bir önlem alınmayacak kadar az oranlarda olduğu kaydedildi.

Yetkililer, eyalette bu durumun herhangi bir kargaşaya neden olmadığını ve verilerin internet üzerinden halka açık olduğunu da belirtti. Çin Milli Nükleer Enerji Koordinasyon Komitesi, Cumartesi günü ilk defa havada radyoaktif maddelere rastlandığını ve bunun da Japonya’daki Daiichi nükleer enerji santralindeki sızmanın ardından gelmiş olabileceğini düşündüklerini bildirmişti. Komite, kamu sağlığı ve çevrenin radyasyondan etkilenmediğini ifade ederek, koruyucu önlemin alınmasına gerek olmadığı, çünkü radyoaktif maddelerin oranının ortalamanın yüz bin aşağısı olduğunu vurguladı.

Nükleer sızıntının olduğu bölgeye ortalama 2 bin kilometre uzaklıkta bulunan Çin’de halk, Japonya’daki gelişmeleri yakından takip ediyor ve bilgiler internetteki sosyal paylaşım siteleri ve forumlarda paylaşılıyor. Ülkenin doğusunda yaşayan gıda şirketi uzmanı bir Çinli, 17 Mart’tan beri şehirdeki radyoaktif derecesini mikro bloğundan paylaşıyor.

Japonya’daki radyasyon sızıntısının ardından iyotlu tuzun radyasyondan korumaya katkısı olduğu söylentisinin ardından halk ülkedeki tuz stoklarına hücum etmiş ve marketlerde uzun kuyruklar oluşmuştu.

    DEV NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ KURULACAK

    Çin yönetimi Japonya’daki sızıntının ardından ülkedeki nükleer güvenliğin gözden geçirilmesi kararı almış ve yeni projelerin onayı askıya alınmıştı. Nükleer enerjinin devre dışı bırakılmayacağını savunan Çin, geçtiğimiz gün ülkenin kuzeydoğudaki Shandong eyaletinde 9.2 milyar dolarlık yılda 8.7 milyon kilovat elektrik üretebilecek kapasitede ülkenin en büyük nükleer enerji santralini kurmaya hazırlandığını duyurmuştu.

    Çin, 2020 yılına kadar 66 nükleer santrale sahip olacak. Bu santrallerden toplam 66 milyon kilovat elektrik üretilmesi bekleniyor. Resmi rakamlara göre, 2009 yılı itibariyle Çin’de faaliyette olan 11 nükleer reaktör bulunurken, 20 tanesinin inşaatının devam ettiği, 50’dan fazlasının da inşaatın planlandığı belirtiliyor. Bunlarla birlikte Çin’deki toplam nükleer reaktör sayısı 100’ü aşacak.

    JAPONYA RADYASYON SEVİYESİNİN YANLIŞ OLDUĞUNU DUYURDU

    Öte yandan Fukuşima‘daki nükleer santralden çıkan sudaki radyoaktivitenin normalin 10 milyon katı olduğunu açıklayan Tokyo Electric Power Şirketi (Tepco), bu oranın ‘yanlış’ olduğunu duyurdu.

    TEPCO sözcüsü Takashi Kurita, "Söz konusu rakam inandırıcı ve güvenilir değil. Üzgünüz." diye konuştu. Kurita, yetkililerin doğru seviyeyi belirlemek için başka bir numune almakta olduklarını ancak neticenin ne zaman açıklanacağını bilmediğini ifade etti.

    Japon hükümeti sözcüsü Yukio Edano ise santralde çalışan insanların yorgunluğunun bu yanlışı açıklamaya yardımcı olabileceğini ama yine de radyoaktiviteyi ölçmenin güvenliği sağlamakta esas olduğunu ve bu yüzden de bu tür yanlışlıkların kabul edilemez olduğunu söyledi.